Tivat: Građani će da plate fušeraj sa cijevima

“Šteta se plaća iz budžeta Opštine kroz novac koji se izdvaja za tekuće održavanje..."
75 pregleda 14 komentar(a)
Tivat, put, vodovod, Foto: Siniša Luković
Tivat, put, vodovod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.10.2015. 09:16h

Lokalni put Tivat - Radovići, od kotorske raskrsnice do Solila, na četiri mjesta bukvalno je razoren eksplozijama vodovodnih cijevi.

Riječ je o dijelu Regionalnog voda, a učestalo je pucanje cijevi položenih prije nekoliko godina, pa ekipe tivatskog “Vodovoda i kanalizacija“ svakodnevno pokušavaju da ih kako-tako “zakrpe“.

Na skupom vodovodu, sagrađenom prije pet godina, prema evidenciji nadležnih, dogodile su se čak 44 veće havarije, od čega 17 samo u posljednjoj godini.

To, međutim, nikoga od odgovornih neće koštati ni cent, a ceh će platiti građani.

Na posljednjoj sjednici Skupštine, predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević je zatražio od gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) objašnjenje zašto se stalno dešavaju havarije, što građanima pričinjava velike probleme.

Osim što ostaju bez vode po nekoliko sati, čak i dana, žitelji Krtola imaju i velike probleme sa činjenicom da se zbog havarija konstantno uništava i jedina drumska saobraćajnica koja cijelo poluostrvo Luštica povezuje sa ostatkom Boke

Osim što ostaju bez vode po nekoliko sati, čak i dana, žitelji Krtola imaju i velike probleme sa činjenicom da se zbog havarija konstantno uništava i jedina drumska saobraćajnica koja cijelo poluostrvo Luštica povezuje sa ostatkom Boke.

Starčević je na sjednici pitao kako Opština, kao investitor, do sada nije naplatila garanciju i penale od izvođača i nadzora, “zbog očito nekvalitetno obavljenog posla i nekvalitetnih cijevi“.

“Vodovodi nisu nešto što se gradi svaki čas i za takve objekte se dobijaju garantni rokovi od najmanje 10 godina. Ovdje to nije slučaj - garancija je istekla poslije samo godinu-dvije, havarije se stalno dešavaju i Opština i građani Tivta zbog toga trpe ogromnu finansijsku štetu. Nijedan dobar domaćin to ovako ne bi radio jer ovo nameće sumnju da je nekome omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi“, kazao je Starčević.

Novosel se saglasio da ima velikih prblema sa vodovodom, istakvši da se lokalna uprava “intenzivno bavi njihovim rješavanjem“.

On, međutim, tvrdi da nije bilo sumnjivih radnji prilikom gradnje i da je posao obavljen u skladu sa propisima.

“Sada nemamo nikavu mogućnost da bilo kakve penale ispostavljamo nadzoru, a šteta se plaća iz budžeta Opštine kroz novac koji se izdvaja za tekuće održavanje infrastrukture kojom gazduje tivatski 'Vodovod i kanalizacija'“, kazao je Novosel.

Bivši gradonačelnik bio u UO firme koja je nadzirala radove

Gradnju vodovoda 2010. finansirala je Opština Tivat na čijem je čelu tada bio Dragan Kankaraš (DPS), nadzor nad radovima obavljao je tivatski „Vodacom“ u kome je Kankaraš bio predsjednik Upravnog odbora, a radove je izvodila firma “Samcommerc“ čiji je vlasnik u kumovskim odnosima sa bivšim gradonačelnikom, koji je svojevremeno čak i bio direktor te firme.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Čedo Lukić ocijenio je da će se nešto radikalno morati mijenjati i pozvao građane na strpljenje.

“Već smo tražili ponude za neku drugu tehnologiju, kao što je uvlačenje cijevi u cijev, ili nešto slično”, kazao je Lukić. Izvjesno je, međutim, da će i te skupe popravke i dalje plaćati građani, jer lokalna uprava ne želi da prizna da je prije pet godina neko u lancu naručilac-izvođač-nadzor očito loše obavio posao i da zbog toga pokrene postupak za naplatu obeštećenja.

Bonus video: