Ministarstvo nauke raspisalo javni poziv za dodjelu Godišnjih nagrada za naučna dostignuća

Godišnje nagrade dodjeljuju se najuspješnijem mladom talentu u oblasti nauke do 20 godina, najuspješnijem naučniku i pronalazaču-inovatoru za najuspješniji patent ili inovativno rješenje
2 komentar(a)
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 14:39h

Ministarstvo nauke raspisalo je javni poziv za dodjelu Godišnjih nagrada za naučna dostignuća u tri kategorije, a rok za dostavljanje prijava je 16. novembar.

Godišnje nagrade dodjeljuju se najuspješnijem mladom talentu u oblasti nauke do 20 godina, najuspješnijem naučniku i pronalazaču-inovatoru za najuspješniji patent ili inovativno rješenje.

Pravo prijave na Javni poziv imaju licencirane naučnoistraživačke ustanove, kao i druge institucije koje se bave istraživanjem i razvojem u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva je soapšteno da jedna institucija može podnijeti prijavu za jednu ili više nagrada za naučna dostignuća.

“Kandidat za nagradu za mladog talenta u oblasti nauke do 20 godina života iz Crne Gore, treba da je u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada ostvario rezultate u naučnoistraživačkom radu, najbolji inovativni rezultat ili najbolje idejno rješenje koje je priznato na nekom od programa promocije nauke i istraživanja u zemlji ili inostranstvu. Iznos nagrade je hiljadu EUR«, kaže se u saopštenju.

Kandidat za nagradu za najuspješnijeg naučnika treba da je u kalendarskoj godini u kojoj se dodjeljuje nagrada ispunio najmanje jedan kriterijum, i to - postigao izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu priznate u Crnoj Gori i inostranstvu da koordinira ili učestvuje u multilateralnim i regionalnim programima i projektima (HORIZONT 2020, EUREKA, COST, drugi međunarodni programi i projekti iz oblasti nauke i istraživanja, bilateralna naučno-tehnološka saradnja).

»Da je objavio monografiju međunarodnog ili nacionalnog značaja, da je imao najveći porast koeficijenta K po osnovu rezultata istraživanja, koji uključuju i objavljene naučne radove u referentnim međunarodnim časopisima, da je ostvario inovativni rezultat ili idejno rješenje koje je priznato na nekom od programa promocije nauke i istraživanja u Crnoj Gori ili inostranstvu ili ostvario primjenu rezultata istraživanja u praksi«, dodaje se u saopštenju.

Nagrada je dvije hiljade eura.

Kandidat za nagradu za pronalazača – inovatora treba da je u kalendarskoj godini u kojoj se dodjeljuje nagrada zaštitio ili realizovao patent u Crnoj Gori ili inostranstvu, ili ostvario inovativno rješenje ili inovativni rezultat ili idejno rješenje koje je priznato na nekom od programa promocije nauke i istraživanja u zemlji ili inostranstvu.

Prednost za dodjelu nagrade imaće pronalazač-inovator koji je patent ili inovativno rješenje realizovao u praksi, a nagrada je dvije hiljade eura.

Prijave se dostavljaju u jednom štampanom primjerku i na CD-u u PDF formatu, na adresu Ministarstva nauke.

Dodjela nagrada biće tradicionalno upriličena u Vili Gorica, u drugoj polovini decembra.

Bonus video: