Herceg Novi: Rekordan broj posjetilaca na Jesenjoj fešti

Među rukotvorinama bilo je nakita, odjevnih predmeta, igračaka, slika, papirnatih cvjetova, oslikanih crijepova,kozmetike napravljene od bilja sa ovog područja i drugih upotrebnih predmeta
151 pregleda 0 komentar(a)
Jesenja fešta, Foto: Slavica Kosić
Jesenja fešta, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2018. 14:52h

Rekordan broj izlagača iz Boke, ali i cijele Crne Gore i veliki broj posjetilaca obilježili su današnju Jesenju feštu posvećenu tom godišnjem dobu kao inspiraciji za stvaralaštvo i kreativno izražavanje u različitim oblicima.

Šipak, kostanji, rogač, mandarina, kivi, kake, maginja, žižula, košćela, ali i bundeve, dunje i drenjine, sa jesenjim jabukama i koštunjavim voćem bili su inspiracija za razne slatke i slane delicije.

NVO Novska kužina stalno je prisutna na stađunskim i drugim feštama u Herceg Novom . “Pored naših standardnih džemova i likera, za Jesenju feštu pripremili smo i neke novitade: pomidore u maslinovom ulju i slatko od cijelih mandarina, a za narednu pripremamo još neke neke nove i”, kaže Romana.

I vrijedne članice Bonace izložile su ukusne sokove od šipka i dunja i jabuka koji mogu da piju i bebe.

Među rukotvorinama bilo je nakita, odjevnih predmeta, igračaka, slika, papirnatih cvjetova, oslikanih crijepova,kozmetike napravljene od bilja sa ovog područja i drugih upotrebnih predmeta.

Donatorska trpeza od delicija sa jesenjim plodovima tradicija je od početka fešte. Tema ovogodišnje, takođe su bili jesenji plodovi od kojih se spremaju uglavnom slatkiši. Posjetioci koji su željeli da degustiraju slatkiše, donirali su novac koji će pomoći dalje liječenje dječaka Ermina Tafe, a ova humanitarna akcija je organiozovana u saradnji sa Fondacijom Iva Bijelić.

Raznolikosti i zanimljivosti fešte doprinjela je i likovna radionica za djecu, održana na otvorenom, u kojoj su učestvovali članovi likovne sekcije srednje škole “Ivan Goran Kovačić”. Njihovi radovi na temu Jesenji plodovi krase i izloge u centru grada.

U zabavnom program nastupile su članice mažoret kluba Lily i djeca iz vrtića Naša radost, maskirani u nar, a vokalni ansambla Kaldana pjevao je kompozicija iz Boke, Crne Gore i Dalmacije, rok, pop i klapske pjesme.

“Cilj stađunskih fešti je oživljavanje duha i entuzijama u zajednici, u organizovanju događaja pod otvorenim nebom kao reminiscenciji načina života koji se odvijao u svakodnevnoj i živoj komunikaciji na ulici kada se nije govorilo o otuđenju među ljudima”, kazala je Milina Kovačević iz NVO Ruke koji su organizatori Jesenje fešte.

Galerija

Bonus video: