Marubi projekat upotpunio turističku ponudu Ulcinja

Hajdinaga je ocijenio da će najviše koristi od realizacije projekta imati crnogorski građani koji se bave turizmom jer sada imaju značajno bogatiju ponudu
140 pregleda 0 komentar(a)
Arslan Hajdinaga, Foto: Privatna arhiva
Arslan Hajdinaga, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.10.2015. 17:50h

Kancelarija za međunarodnu saradnju i projekte Opštine Ulcinj lani je uspješno realizovala projekat ''Marubi: model saradnje u cilju promocije turizma između Ulcinja i Skadra''. Glavni koordinator projekta Arslan Hajdinaga kazao je da je program koji je realizovan sredstvima Evropske komisije od IPA fondova, kombinacija bogatog kultutnog nasljeđa fonda fotografija fototeke Marubi i promocija prirodnih ljepota Ulcinja i Skadra. Naveo je da je kancelarija kroz adekvatan međunarodni marketing, uspjela da stvori novi turistički proizvod grada.

„Tokom implementacije projekta Marubi, značajno je obogaćena turistička ponuda grada otvaranjem dviju stalnih postavki Marubijevih fotografija u Kuli Balšića i Galeriji Doma kuture Ulcinj i osam planinskih staza za pješačenje u prirodi,“ kazao je Hajdinaga „Vijestima“.

U ulcinjskom muzeju i Domu kulture, kako je naveo, napravljena je pokretna izložba Marubijivih fotografija narodnih nošnji Crnogoraca i Albanaca koja je, u saradnji sa partnerom iz Skadra, predstavljena u više evropskih centara - Briselu, Varšavi, Anakari, Trstu, Beogradu, Budimepešti i Ženevi.

„Time je na inovativan način promovisan Ulcinj kao destinacija kuturnog turizma. Takođe, sredstvima projekta, Marubi je prvi put promovisao 'outdoor turizam', odnosno pješačenje u prirodi. U potpunosti smo osposobili 8 planinarskih staza u skladu sa propisima koje važe u toj oblasti, što znači da smo ih očistili i postavili odgovarajuću signalizaciju,“ kazao je Hajdinaga. Ocijenio je da će najviše koristi od realizacije projekta imati crnogorski građani koji se bave turizmom jer sada imaju značajno bogatiju ponudu.

Najviše koristi od projekta Marubi imaju turisti i građani koji se bave turizmom, jer su im sada na raspolaganju novi turistički sadržaji.

Kustos muzeja Mileva Nikolaidis kazala je da je interesovanje za postavkom fotografija Marubi projekta izuzetno veliko.

„Mi sada imamo audio opremu, tako da svako od posjetilaca muzeja može da na crnogorskom, albanskom ili engleskom jeziku sazna sve za bilo koju od 40 fotografija Marubija, koje su smještene na tri nivoa u Kuli Balšića,“ kazala je Nikolaidis „Vijestima“.

Navela je da su gužve ogromne i da se nerijetko gosti vraćaju da i drugi put čuju istorijat fotografije.

„Tokom sezone, neko vrijeme postavku izmjestimo u muzeju Crkva- Džamija, gdje je sve takođe digitalizovano radi neke novije izložbe. U svakom slučaju, dobili smo sjajnu postavku i značajno unaprijedili postavku muzeja,“ kazala je Nikolaidis.

Benefite od realizacije projekta sasvim sigurno ima i TO, koja će na novim mapama opštine morati dodati osam planinskih staza za pješačenje.

Bonus video: