650 POTPISNIKA

Studenti Elektrotehničkog fakulteta podržali kampanju za okončanje apatridije

Kampanjom se apeluje na države širom svijeta da izmijene zakonske propise kako bi se apatridima obezbijedila elementarna prava i zemlja kojoj bi pripadali
1 komentar(a)
UNHCR, fakultet, Foto: UNHCR
UNHCR, fakultet, Foto: UNHCR
Ažurirano: 05.10.2015. 18:31h

Preko 300 studenata i profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore potpisalo je Otvoreno pismo za okončanje apatridije, u akciji koju je protekle sedmice organizovalo Predstavništvo Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori. Time je broj potpisnika iz Crne Gore dostigao brojku od 650.

Ovo je druga po redu inicijativa UNHCR-a na državnom univerzitetu, jer je slična akcija sprovedena i na Pravnom fakultetu u maju ove godine, kada je kampanji pristupilo oko 250 studenata ovog fakulteta, kao i njihovih kolega sa Fakulteta političkih nauka.

Potpisivanje Otvorenog pisma sprovodi se u okviru globalne kampanje pod nazivom 'I Belong' (Pripadam), čiji je cilj da se u narednih deset godina iskorijeni problem apatridije, sa kojim se širom svijeta suočava 10 miliona ljudi. Apatridi su lica koja ne posjeduju državljanstvo nijedne zemlje, a time su lišena osnovnih ljudskih prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i slobodno kretanje.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu UNHCR-a, kampanjom se apeluje na države širom svijeta da izmijene zakonske propise kako bi se apatridima obezbijedila elementarna prava i zemlja kojoj bi pripadali.

Preporučujemo za Vas