Vrijeme prođe uz karte i čašicu rakije

Penzioneri u Podgorici nijesu ni znali da postoji Međunarodni dan starijih, a kamoli da je baš juče
1 komentar(a)
penzioneri, Foto: Zoran Đurić
penzioneri, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2015. 17:26h

Redovna penzija i dobro zdravlje jedina su briga trojice penzionera iz podgoričkog naselja Stari aerodrom, koji se gotovo svakog dana sastaju zbog partije fircika i čašice rakije.

Druženje u penzionerskim klubovima, uz karte i pošalice, jedino je što im preostaje kada ih “žene izbace iz kuća“.

“Odmah im zasmetamo ujutro i ostavimo ih da na miru spremaju ručak”, našalio se sedamdesetogodišnji Vojsilav Milić.

Penzioneri nijesu bili raspoloženi za priču o životnim brigama, kojih, ako je suditi po zvaničnim podacima, ne manjka. Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 276,20 eura, a najniža samo oko 100, a lani je primalo 3.910 korisnika.

Sjedokosi Milić, kupeći dobijene karte u partiji, rekao je ispod glasa: “Valjalo bi da je malo veća (penzija)“.

Starina se hvalio da ima dva sina, dvije snahe i četvoro unučadi, kojima posvećuje najviše pažnje, i da mu te jo najveća radost u životu. Tvrdi da je radni vijek, “najljepše godine života”, proveo na željeznici.

U Crnoj Gori juče se obilježavalo 25 godina kampanje - Međunarodnog dana starijih osoba, s ciljem da se skrene pažnja da je u svijetu sve više starijih. Crna Gora je dočekala taj datum sa oko 80.000 starijih od 65 godina.

Manje od 500 njih smješteno u jednom od tri staračka doma, pa mnoge, pored loše materijalne situacije, boli samoća.

Trojica penzionera, međutim, nijesu znali ni da taj dan postoji, a kamoli da je juče obilježen u svijetu.

“Đe ti vidiš ovdje stare? Svi smo mi ovdje momci, jer svi zajedno imamo po 70 godina“, našalio se šezdesetogodišnji Džeka Harović.

On tvrdi da je 42 godine radnog staža stekao u gradskom komunalnom preduzeću, a da sada uživa u druženju, šetnji i igri sa troje unučadi.

Vesela družina je saglasna da se ne osjećaju zaboravljeno, ili odbačeno.

“Mene, evo koliko godina imam, još uvijek svi pitaju za mišljenje prije svakog postupka. Ali, koliko me čuvaju i paze, osjećam se kao najmlađi“, kazao je Milić.

Prema projekcijama MONSTAT-a, četvrtina ukupnog stanovništva Crne Gore biće starija od 65 godina do 2050.

Stvaraju uslove za bolji život

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević ocijenila je juče da država aktivno stvara uslove za kvalitetan, siguran i dostojanstven život starih lica.

“Ministarstvo je posvećeno pronalaženju trajnih rješenja za održiv sistem kvalitetnih socijalnih usluga, uz poštovanje prava svake starije osobe na lični izbor”, istakla je ona tokom posjete Domu starih u Risnu.

Bonus video: