PG: Zgrada Skupštine je na privatnoj zemlji?

Ona je istakla da su prvobitni podaci govorili da je njihovo 1.500 kvadrata zemlje, koliko su i tražili, ali da je, bez dokaza, Komisija demantovala da se radi o Trgu Ivana Milutinovića, te su pristali i na 596 kvadrata da bi se postupak što prije okončao
200 pregleda 5 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Filip Roganović
SO Podgorica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.09.2015. 18:32h

Aleksandra Pušić-Peličić i Mirjana Božić već 11 godina, kao zakonski nasljednici, pokušavaju da povrate zemljište u samom centru grada, koje je njihovom djedu Blagu Peličiću "oduzeto bez suda i suđenja 1945. godine".

Pušić - Peličić je kazala "Vijestima" da je na pomenutom zemljištu, koje se nalazi na uglu Vučedolske i Njegoševe ulice, izgrađena zgrada gradskog parlamenta.

"Kako je zgrada izgrađena kad nije riješeno osnovno pitanje imovinsko - pravnih odnosa, a da ne govorimo o zabilježbi restitucije, koja nije sprovedena u skladu sa zakonom, već je pisana pa ponovo brisana, pa opet pisana?", navela je Pušić - Peličić.

Zgradu gradskog parlamenta počeli su da grade 2007. godine.

Ona je istakla, da kao predstavnik svoje familije, ne traži rušenje zgrade gradskog parlamenta, već naknadu štete u visini tržišne cijene zemljišta u vrijeme pokretanja postupka restitucije. Pušić - Peličić je ispričala da su zahtjev za restituciju zemljišta podnijeli Komisiji za povraćaj i obeštećenje 2004. godine, te da je Komisija usvojila zahtjev za povraćaj 596 kvadrata, koje je u vrijeme podnošenja zahtjeva bilo neizgrađeno građevinsko zemljište.

"Isto je potvrdila Komisija za žalbe. Time je rješenje postalo konačno. Nakon konačnog rješenja Glavni grad podnosi tužbu, te se poništava rješenje i predmet je vraćen na početak", kazala je Pušić - Peličić.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nijesu dostavili odgovor na pitanje da li su znali da je zemljište pod sporom kada je počela gradnja parlamenta.

Ona je istakla da su prvobitni podaci govorili da je njihovo 1.500 kvadrata zemljišta, koliko su i tražili, ali da je, bez dokaza, pomenuta Komisija demantovala da se radi o Trgu Ivana Milutinovića, te su pristali i na 596 kvadrata da bi se postupak što prije okončao.

“I za tih 596 metara kvadratnih smo u dva navrata ulagali prigovor, s obzirom da imamo original kupoprodajnog ugovora, kao i tapiju”, kazala je Pušić-Peličić.

“Vijestima” je, između ostalog, dostavila i kopiju kupoprodajnog ugovora, koji je zaključen u Podgorici 12. jula 1932. godine između Petra Markovića kao prodavca pomenutog zemljišta i Blaga Peličića kao kupca.

Pomenuti ugovor je registrovan kod opštine Podgorica petog septembra 1932. godine.

Njihovom djedu je, kako je navela, bez suda i suđenja oduzeta imovina, “samo zato što je bio bogat čovjek, i koji je bez suđenja, što je dokazano, proglašen državnim neprijateljem”.

Predmet na početku, 2004. podnesen zahtjev za restituciju

Sada je, kako je navela, predmet na početku kao što je bio 2004. godine, kada je prvi put podnesen zahtjev za restituciju.

"Tako to rade u "pravnoj državi", prepisuju postupke i nas dovode u istu poziciju kao da smo nepismeni, da ništa ne razumijemo, da ništa ne znamo, da pričamo nekim drugim nerazumljivim jezikom, te neće da dozvole da se razlikujemo čak ni po proceduri", kazala je Pušić-Peličić, poredeći svoju situaciju sa porodicom Markuš, koja, takođe, 11 godina učestvuje u procesu restitucije zemljišta od preko 5.000 kvadrata.

Bonus video: