Studenti sa invaliditetom neće plaćati školarinu za studijsku 2015/2016. godinu

"Oslobađanje studenata sa invaliditetom od plaćanja školarine predstavlja kompezaciju za njihov neravnopravan položaj u obrazovanju, i predstavlja jak podsticaj da se taj položaj dostigne", kaže se u saopštenju UMHCG
63 pregleda 0 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2015. 12:40h

Studenti sa invaliditetom neće plaćati školarinu za studijsku 2015/2016. godinu na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Odluku je donio Upravni odbor UCG, verifikujući pravo studenata sa invaliditetom garantovano novim Zakonom o visokom obrazovanju, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Studenti sa invaliditetom su oslobođeni od školarine i na fakultetima privatnih univerziteta, kao i na samostalnim fakultetskim jedinicama, odnosno na Fakultetu za menadžment Herceg Novi, Fakultetu za biznis i turizam Budva, Fakultetu za poslovnu ekonomiju Bar, kao i Fakultetu za državne i evropske studije.

"Oslobađanje studenata sa invaliditetom od plaćanja školarine predstavlja kompezaciju za njihov neravnopravan položaj u obrazovanju, i predstavlja jak podsticaj da se taj položaj dostigne", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je važno u vremenu kada je većina fakulteta arhitektonski nepristupačna, kada nema dostupne literature, sistemski podržanih servisa podrške, najsavremenijih medicinskih i asistivnih pomagala studente osloboditi od školarine.

"Kako bi tim iznosom uspjeli pokriti dio osnovnih troškova života, kao što je personalna asistencija, prevoz i slično, a što im nije omogućenom redovnim sistemom socijalne zaštite i obrazovanja", navode iz UMHCG.

Bonus video: