Đurović nije prijavio ni pištolj, ni sliku, sa suprugom zaradio 130.000 eura u 2018. godini

Đurović je kao predsjednik Savjeta Agencije mjesečno primao nepunih 1.700 eura, svakog mjeseca i 500 eura varijabile, a po raznim drugim osnovama je prošle godine dobio i nepune 2.000 eura
11002 pregleda 18 komentar(a)
Pištolj ne pominje u izvještajima o imovini - Đurović, Foto: Savo Prelević
Pištolj ne pominje u izvještajima o imovini - Đurović, Foto: Savo Prelević

Doskorašnji predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Šaleta Đurović prijavio je da su on i njegova supruga Gordana prošle godine zaradili skoro 130.000 eura, što je nešto preko 10.000 eura mjesečno.

To stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije po prelasku sa mjesta predsjednika na člana Savjeta Agencije.

Bivši predsjednik Savjeta EKIP-a u ovom kartonu nije prijavio pištolj koji je 2003. dobio od tadašnjeg predsjednika Borda direktora “Montenegro erlajnsa” Zorana Đurišića “iz zahvalnosti zbog zasluga i doprinosa kompaniji u periodu članstva u Bordu direktora”, a koji je pokušao da registruje 2015.

Pištolj koji je deceniju i po kod Đurovića, jedan je od 38 koje je nacionalni avioprevoznik kupio u periodu između 2001. i 2003. godine. Podgoričko Osnovno tužilaštvo nije utvrdilo da li je i ko je ukrao 30 pištolja iz “Montenegro erlajnsa”.

Đurović ga nikada nije prijavio u imovinskim kartonima. Prema potvrđenim informacijama “Vijesti”, on se prije tri godine obraćao kompaniji MA, tražeći od njih pomoć da registruje pištolj. Suprug nekadašnje potpredsjednice Vlade Gordane Đurović, tada je tražio od nacionalne aviokompanije dokaz da su Direkciji javnih prihoda platili porez za pištolj. Obrazložio je da mu je 2003. tadašnji predsjednik Borda direktora “Montenegro erlajnsa” Zoran Đurišić “usmeno” poklonio pištolj, da nema ugovor o poklonu i da zbog toga nije mogao da ga registruje.

Đurović nije prijavio ni sliku poznatog slikara Fila Filipovića vrijednu 2.500 eura. Ima mogućnost da ovaj poklon prijavi do kraja marta. Tada bi trebalo da bude poznato da li je sliku odnio kući ili je ostala u njegovoj novoj kancelariji u EKIP-u.

Đurović je kao predsjednik Savjeta Agencije mjesečno primao nepunih 1.700 eura, svakog mjeseca i 500 eura varijabile, a po raznim drugim osnovama je prošle godine dobio i nepune 2.000 eura.

Osim toga, prijavio je da od rentiranja poslovnog prostora mjesečno ubira i 1.200 eura.

U kartonu je prijavio da je vlasnik poslovnog prostora od 182, stana od 199 i naslijeđene vikendice od 39 i nepunih 17.000 metara kvadratnih zemljišta.

Njegova supruga, profesorica Gordana Đurović, vlasnica je stana od 47 metara kvadratnih.

Đurović je prijavio da njegova supruga sa Univerziteta Crne Gore mjesečno zarađuje 1.425 eura mjesečno, iz Ministarstva nauke veći dio godine je primala još nepunih 250 eura a nepunih 5.460 eura mjesečno po drugom osnovu, a kao izvor prihoda upisani su UNDP, ReSPA, GIZ, GIZ-ORF, UNICEF, EC-REA, ICE i dr.

Član Savjeta Agencije odobrio je Agenciji uvid u njihove bankarske račune.

Đurović je bio dva manadata predsjednik Savjeta, a prošle godine izabran je za člana istog tijela.

Porodica novog predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Branka Kovijanića u svom vlasništvu ima pet nekretnina i dvije privatne firme.

Kovijanić i njegova supruga Stanka Kovijanić vlasnici su stanova od 42, 47 i 101, kuće od 32 i poslovnog prostora od 35 metara kvadratnih. Osim naslijeđene kuće, osnov sticanja za sve ostale nekretnine je kupovina.

Predsjednik Savjeta je prošle godine prijavio da je primao oko 1.600 eura mjesečno, svakog mjeseca i 400 eura varijabile, a osim toga je iz Agencije po drugim osnovama još 1.375 eura.

Supruga je vlasnica privatnih zdravstvenih ustanova „Dental Line“ i „Preventiva“.

Njeni mjesečni prihodi iznose 225 eura, a u banci ima prijavljeno malo više od 21.700 eura.

Predsjednik Savjeta Agencije od 2007. otplaćuje nepunih 60.000 eura stambenog kredita, a od 2017. i potrošački kredit od 10.000 eura.

Kovijanić nije odobrio Agenciji uvid u bankarske račune. Na čelo Savjeta došao je u decembru, nakon što je dva petogodišnja mandata proveo kao član istog tog tijela. Kovijanić je prvi put imenovan u Savjet Agencije rješenjem od 11. decembra 2008, a drugi put odlukom od 27. decembra 2013. godine.

Đukanović ima ušteđevinu od 80.000

Novi član Savjeta Agencije Vladan Đukanović raspolaže sa više od 80.000 eura ušteđevine, a sa suprugom je vlasnik tri stana.

Na Đukanovića se vode stanovi od 34 i 85, a na suprugu Anu Đukanović stan od 73 metra kvadratna.

Osnov sticanja za sve tri nekretnine je kupovina.

Član Savjeta Agencije otplaćuje od 2005. stambeni kredit od 30.000 eura.

U Centralnom registru upisan je kao suvlasnik “Seg Consultinga”. Đukanović radi u Agenciji a njegova prosječna plata iznosi malo više od 1.400 eura mjesečno, a na ime drugih prihoda prijavio je i dodatnih 1.375 eura prošle godine.

Njegova supruga radi u Upravi za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove, gdje mjesečno prihoduje 300 eura. Đukanović nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: