Od meda do meduške: Otvoreni Podgorički dani meda

Građani su imali priliku da probaju sve od meda do čuvene rakije - meduške
71 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2015. 09:32h

Na Trgu Republike otvoreni su jutros “Podgorički dani meda”, gdje je 90 pčelara izložilo svoje proizvode.

Građani su imali priliku da probaju sve od meda do čuvene rakije - meduške.

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji je kazao da su proteklih godina pokrenute mnoge aktivnosti kako bi se unaprijedila ova grana poljoprivrede.

“Ove godine imamo 10 izlagača više u odnosu na prethodnu, ali već smo se dogovorili da naredne godine bude još deset više. Tokom protekle dvije godine ministasrtvo je pokrenulo brojne aktivnosti u oblasti pčelasrtva a čini mi se da je najveći uspjeh to što smo savladali razlike i što više radimo zajedno”, istakao je Ivanović.

Predsjednik udruženja pčelara Podgorice Mirko Šćepanović kazao je da je ova manifestacija dobila i regionalni karakter i da više nije riječ samo o medu.

“Tu više nije samo med kao što je nekada bilo, već su tu i poznati pčelarski proizvodi, eliksiri, tu je i kozmetika,tu su i slatki zalogaji i lijepa čaša da se popije”, kazao je Šćepanović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić kazao je da danas “pčelarstvo u Crnoj Gori govori na drugačiji način.”

“Ne tako davno crnogorsko pčelarstvo važilo je za hobi kojem su se Crnogorci posvećivali nakon odlaska u penziju, danas pčelarstvo govori i razmišlja na potpuno drugačiji način”, istakao je Miljanić.

Istakao je da su zainteresovali veliki broj mladih ljudi da počnu da se bave pčelarstvom i da je kroz agrobudžet preko 250 njih dobilo po tri pčelinje zajednice - košnice.

Galerija

Bonus video: