Fejzić: Sjetiti se prognanih koji Bajram dočekuju iza bodljikavih žica

"Neka vam ovaj veliki praznik donese dobro zdravlje, ljubav, sreću i duhovni mir", piše u čestitki Krivokapića
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2015. 12:17h

Reis Islamske zajednice, Rifat Fejzić čestitao je vjernicima predstojeći Kurban Bajram, navodeći da se u tom svetom prazniku obnavlja snaga i jača veza sa uzvišenim stvoriteljem.

Najveći islamski praznik Kurban bajram počeće sjutra, a slaviće se četiri dana.

“Draga braćo i sestre, Allahovom voljom stupamo u blagdane Kurban bajrama – najradosnijeg praznika u islamskoj tradiciji. Odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, dva neiscrpna duhovna resursa kojima obnavljamo našu snagu i jačamo vezu sa Uzvišenim Stvoriteljem”, kaže se u čestitki Fejzića.

On je ukazao da Kurban, kao obred žrtvovanja u ime Allaha, neminovno podsjeća na iskušenje Ibrahima, i njegovu odluku da za ljubav stvoritelju žrtvuje ono što je čekao cijeli život i što je najviše volio na ovome svijetu.

Reis je dodao da je Kurban koji se prinosi Allahu, njegova milost Ibrahimu, za nepokolebljivu vjeru u jednog Boga i zamjena za žrtvu koju je bio spreman da prinese.

“Ibrahim je podigao ljubav prema Bogu iznad samoljublja, poslanstvo iznad sina, Istinu iznad stvarnosti, savjest iznad instinkta, odgovornost iznad zadovoljstva, dužnost iznad prava, monoteizam iznad mnogoboštva. Izabrao je napredak a ne stagnaciju”, rekao je Fejzić.

Kako je naveo, to je bajramska pouka i juče, i danas, i sjutra.

“Čist nijjet – namjera činjenja dobrih djela i žrtvovanje u ime Allaha su ključ za dostizanje Njegove milosti. Dragi vjernici, Jedan broj naše braće Bajram praznuje u svetim mjestima Mekke, kao krunu obavljenog hadža, dok mi to činimo u svojim domovima sa braćom i komšijama”, kaže se u čestitki Fejzića.

On je poručio da dok se vjernici mole Allahu, da i njima omogući da dočekaju Bajram pored Kabe, treba se sjetiti prognanih koji Bajram dočekuju iza bodljikavih žica i pod štiklama islamofobičnih reporterki.

“Pomolimo se i za njih. Pomolimo se i za humaniji svijet i dajmo tome svoj doprinos”, zaključio je Fejzić.

Đukanović: Bajramski dani podstiču ljude da budu pažljiviji i saosjećajniji, velikodušniji i brižljiviji

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je, povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, čestitku reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim građanima islamske vjere u Crnoj Gori, sa željom da praznične dane provedu radosno s porodicama, prijateljima, komšijama i ljudima dobre volje.

"Drevni islamski praznik Kurban Bajram podsjeća na neprolazne vrijednosti uzajamnog uvažavanja i suživota.Bajramski dani podstiču ljude da budu pažljiviji i saosjećajniji, velikodušniji i brižljiviji prema najbližima, prema prijateljima i komšijama, posebno prema onima kojima je pomoć potrebna. Svevremene poruke islama duboko su utemeljene i u humanim vrijednostima savremenog svijeta. One hrabre ljude da prevazilaze isključivosti i afirmišu bogatstvo etničke, kulturne, vjerske i druge raznolikosti, multietnički i multikonfesionalni sklad. To su civilizacijske tekovine neodvojive od bića crnogorskog društva" istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Đukanović je podsjetio da je budućnost Crne Gore i nastavak njene vjekovne istorije u našoj zajedničkoj energiji, jedinstvu i odgovornosti, spemnosti da uradimo više korisnog za našu državu.

„Danas zajedno, sa sigurnošću idemo naprijed, suprostavljajući se svim iskušenjima i izazovima u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, gradeći snažnu modernu Crnu Goru, kao sigurnu kuću svih njenih građana” - navedeno je u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Vujanović: Slijedimo put zbližavanja i zajedništva kao trajnu vrijednost Crne Gore

Povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku vjernicama, starješinstvu, svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti i Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću.

"Neka vječne i plemenite poruke velikog praznika osnaže duh povjerenja, solidarnosti i dobrote, na putu učvršćivanja i ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Podstaknimo porodične bliskosti, osnažimo stara i stvarajmo nova prijateljstva, odlučni da trajno čuvamo međukonfesionalnu i multietničku harmoniju – to neizmjerno dobro Crne Gore. Slijedimo put zbližavanja i zajedništva kao trajnu vrijednost Crne Gore i siguran smjer u srećnu budućnost svih njenih građana, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića", istakao je Vujanović.

Krivokapić: Crna Gora crpi svoju snagu iz harmonije suživota i zajedništva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere u državi i dijaspori, čestitku povodom Kurban-bajrama.

"Uvažene građanke i građani koji slavite Kurban-bajram. Okruženi sa vašim bližnjima i prijateljima dočekajte u sreći i dobrom zdravlju Kurban-bajram. Ove dane iskoristite za bogaćenje duha i jačanje univerzalnih vrijednosti, a neka simbol žrtve bude poruka svima da pozovemo jedni druge da damo lični doprinos boljem društvu i zajednici", navodi se u čestitki Krivokapića.

On je dodao da Crna Gora crpi svoju snagu iz harmonije suživota i zajedništva.

"Međusobno razumijevanje i uvažavanje je osnov na kojem treba biti građeno svako društvo i građanska država. Čuvajući te vrijednosti Crne Gore, mira i zajedništva, bićemo spremniji za sve izazove pred nama. Neka vam ovaj veliki praznik donese dobro zdravlje, ljubav, sreću i duhovni mir", piše u čestitki Krivokapića.

Rakčević: Jedino međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem možemo stvarati bolju, građansku Crnu Goru

Građanski pokret URA građanima islamske vjeroispovijesti, Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i reisu Rifatu Fejziću čestita Kurban bajram, najradosniji praznik u islamskoj tradiciji.

"Uz želju da sve nas simbol žrtve podsjeti na neophodnost njegova univerzalnih vrijednosti, tolerancije i suživota, vjerujemo da će ovaj praznik doprinijeti spoznaji svih građana Crne Gore da su upućeni jedni na druge. Neka Kurban bajram našim sugrađanima islamske vjeroispovjesti donese samo dobro i mir, a svim građanima Crne Gore poštovanje vjerskih različitosti, jer jedino međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem možemo stvarati bolju, građansku Crnu Goru", piše u čestitki Žarka Rakčevića, predsjednika Građanskog pokreta URA.

Milić: Neka nam bajramske poruke u ime Boga, a na korist ljudima, budu putokaz kako živjeti i ostati na pravom putu

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić uputio je, u ime Socijalističke narodne partije Crne Gore, kao i u svoje ime, Reisu Islamske zajednice Gospodinu Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori iskrene čestitke povodom sjutrašnjeg Kurban-bajrama, uz želje da praznične dane proslave u miru i blagostanju, u krugu svojih porodica, sa dragim prijateljima i ljudima dobre volje.

"Kurban-bajram nas podsjeća na važnost i stalnu potrebu uzajamne pomoći, ljubavi i pažnje, za dobro i prosperitet pojedinca i zajednice. Ovaj veliki islamski praznik je idealna prilika da se čvršće i jače povežemo, da oprostimo jedni drugima, pokažemo bogobojaznost u smislu žrtve, kako prema Bogu, tako i prema ljudima. Neka nam bajramske poruke u ime Boga, a na korist ljudima, budu putokaz kako živjeti i ostati na pravom putu“, kaže se u čestitki predsjednika SNP CG Srđana Milića.

Popović: Humanost i altruizam neka budu uzor i svakodnevnica svakom čovjeku

U ime Liberalne partije i u svoje lično ime, građanima i građankama Crne Gore islamske vjeroispovijesti kao i predstavnicima Islamske zajednice Crne Gore Kurban Bajram je sa željom da ga srećno i radosno provedu sa najbližima, uz poruku: Bajram šerif mubarek olsun čestitao i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

"Bajramski blagdani koji su pred nama jesu podsjećanje i podsticaj kako onima koji ga slave tako i svim drugim građanima, na izgradnju što kvalitetnijih međusobnih odnosa, dijaloga i uvažavanja različitosti. Humanost i altruizam koji jesu poruka ovog praznika, neka budu uzor i svakodnevnica svakom čovjeku", ističe Popović u čestitki.

Forum Bošnjaka Crne Gore: Bliskost među ljudima prevlada manipulacije, egoizam, škrtost, zavist, pohlepu, sumnjičenja i međusobno nepovjerenje

Forum Bošnjaka Crne Gore, povodom nastupajućeg Kurban bajrama, uputio je čestitke i najljepše želje svim pripadnicima islamske vjere, ulemi, kao i prijateljima drugih vjeroispovijesti sa kojima zajednički gradimo našu državu Crnu Goru, i prijateljske odnose u regionu, navodi se u saopštenju Foruma Bošnjaka.

"Bajram je praznik bliskosti, a smisao kurbana je jednostavno - da onim što je žrtvovao u Njegovo ime, čovjek se približava Bogu, a dijeljenjem onoga što je žrtvovao čovjek se približava čovjeku. U tom smislu Forum želi da bliskost među ljudima prevlada manipulacije, egoizam, škrtost, zavist, pohlepu, sumnjičenja i međusobno nepovjerenje, kako bi smo zajednički pkrenuli ekonomsko osnaživanje, posebno lokalnih zajednica na sjeveru Crne Gore iz kojih se zbog socijalnog statusa iseljavaju, mahom pripadnici manjinskih naroda", saopšteno je iz Foruma Bošnjaka.

Oni pozivaju sve nadležne u državnim organima i institucijama da obilnije "žrtvuju" sredstva iz investiciono-razvojnog fonda i državne pomoći u razvojne projekte i ostvarenje osnovnih ljudskih prava, prava na rad i život dostojan čovjeka.

Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje bogu približavanjem ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je dio hadža.

Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne pripadnike islamske vjere, ukoliko oni mogu finansirati troškove hodočašća , a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život porodice.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vjere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva -Bajram namaz.

Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram "pada" dva mjeseca i deset dana poslije Ramazanskog Bajrama.

Mešihat je svim pripadnicima islama poželio sretne bajramske blagdane.

Pajović: Želim da predstojeći Kurban bajram provedete u miru i zdravlju sa vašim porodicama i komšijama

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović uputio je svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitku povodom Kurban-bajrama.

“U ime Pozitivne i svoje lično želim da predstojeći Kurban bajram provedete u miru i zdravlju sa vašim porodicama i komšijama. Vjerujem da će ovaj praznik, kao simbol jedinstva i solidarnosti biti podsticaj svim ljudima dobre volje za jačanje međusobnog poštovanja i tolerancije".

Bonus video: