Bez struje Balijače i Donji Kokoti

Do kvara došlo u nedjelju oko 11.30 časova, kada se sa stuba dalekovoda u Zagoriču u Rogamskoj ulici otkinula žica i pala na nekoliko privatnih kuća
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2015. 05:30h

Potrošači iz sela Balijače u Zeti i Donjih Kokota u Lješanskoj nahiji i sinoć su u 21.30 časa bili bez struje. Ta naselja su bez struje od prekjuče, odnosno dva dana.

Iz Elektroprivrede je saopšteno da su sinoć u 20.45 struju dobili Golubovci i dio Zagoriča.

Do kvara je došlo u nedjelju oko 11.30 časova, kada se sa stuba dalekovoda u Zagoriču u Rogamskoj ulici, otkinula žica i pala na nekoliko privatnih kuća, a bez napajanja je bilo preko 20.000 stanovnika Glavnog grada.

Na početak radova čekalo se sinoć do 18.30 časova, jer porodica Stamatović, na čijem je imanju stub, nije dozvoljavala radnicima Elektroprivrede (EPCG) da priđu dalekovodu bez sudskog naloga.

Iz EPCG saopšteno je da su juče u 13 časova dobili nalog, radnici su u Zagoriču bili u 16.30, ali otklanjanje kvara počelo je tek u 18.30 časova. Prema nezvaničnim informacijama, radnici EPCG su od 13 sati čekali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), da im odredi policajce, kako bi postupili po nalogu.

Policajci su međutim, saopštili da nalog nije valjan, jer ne sadrži precizne odredbe kako planiraju da otklone kvar, pa se izgubilo još dva sata. Vlasnik imanja Miloš Stamatović ipak je dozvolio da priđu stubu, uz uslov da EPCG dostavi zapisnik o popravkama i pismeno objašnjenje nestanka struje u Zagoriču.

"Po dva puta godišnje pucaju iste žice na tom dalekovodu, a kada zovnemo Elektrodistribuciju da pitamo za struju, huškaju na komšiju. Pitao sam ih zašto su mi ostavili kabal na krovu, a oni mi kažu da zovnem Stamatovića da ga skine", kazao je Željko Lukić.

On tvrdi da je Elektroprivreda isključila struju u okolini dalekovoda, kako bi se osvetili mještanima, koji podržavaju Stamatoviće. Objasnio je da dalekovod sa kojeg je pala žica, napaja Zetu. Iz Elektroprivrede, tvrde da je padom žice oštećena i niskonaponska mreža u dijelu naselja, zbog čega su morali isključiti struju.

"Zbog udara užeta dalekovoda na niskonaponsku mrežu i trenja žica, a usljed pojačanog vjetra, iz bezbjedonosnih razloga sa mreže isključen i dio Zagoriča, kako ne bi došlo do dodatnih kvarova ili štete kod potrošača“, navodi se u saopštenju. Stamatović tvrdi da je umalo stradao kada je žica pala.

"Za deset sekundi sam izbjegao da žica padne na mene. Samo sam čuo iza leđa da je nešto puklo, a poslije hoće samo da dođu i rade bez ikakvih papira”, kazao je Stamatović. I on tvrdi da ista žica pada dva puta godišnje, zbog čega su od EPCG i tražili pismeni nalog za otklanjanje kvara.

"Samo sam želio osiguranje da mogu nekome da se obratim ako stradam zbog dalekovoda. Nije morao biti sudski nalog, mogao je biti bilo kakav zapisnik, da imam napismeno da su popravljali dalekovod", kazao je Stamatović.

Povrijeđeni radnici CGES-a od strujnog udara, otpušteni na kućno liječenje

Dva radnika Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) povrijeđena su juče prilikom redovnih poslova u trafo-stanici Zagorič, nakon čega su hitno prebačeni u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Iz KCCG je saopšteno "Vijestima" da su radnici zbrinuti zbog povreda izazvanih strujnim udarom i da su poslije pružene medicinske pomoći otpušteni na dalje kućno liječenje.

Portparolka CGES-a Nada Pavićević kazala je da će nadležni inspektor i komisija CGES-a utvrditi kako je došlo do nezgode.

Zbog havarije u trafo-stanici Zagorić veći dio Podgorice bio je bez struje oko 20 minuta juče prije podne.

Iz EPCG tvrde da je lokacija na imanju Stamatovića u Zagoriču karakteristična po atmosferskim pražnjenjima zbog čega je nekoliko puta dolazilo do kvara. Istakli su da je ovaj dalekovod 1973. godine uknjižen kao "osnovno sredstvo EPCG, što znači da je u njihovom vlasništvu".

Iz EPCG je saopšteno da je Stamatović prema zakonu dužan da im omogući nesmetan pristup do stuba, ako su u pitanju radovi na izgradnji, održavanju, kontroli ispravnosti.

Galerija

Bonus video: