Preko 1.000 prijava nastavnika i đaka za 500 nagrada

Komisija će imati pune ruke posla, do 30. novembra odluka o dodjeli novca iz Fonda za kvalitet i talente
0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Luka Zeković
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.11.2018. 08:14h

Preko 1.000 prijava pristiglo je u Ministarstvo prosvjete za nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, na konkurs koji je završen juče, kazao je “Vijestima” ministar prosvjete Damir Šehović.

Ističe da nije očekivao ovakav odziv nastavnika i đaka na konkurs za 400 nagrada, te da će odluka o nagrađenima biti donijeta do 30. novembra.

Šehović podsjeća da je, osim predviđenih 400, dio nagrada rezervisan za najbolje na prošlogodišnjem državnom takmičenju u znanju, kojih je oko 100.

Nagrade u prosjeku iznose 1.000 eura.

„Mi smo prije nekoliko dana najavili da očekujemo preko 800 prijava, ali sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je taj broj značajno prekoračen. Interesovanje za Fond nam je od velikog značaja iz prostog razloga što ćemo onda zaista znati da smo izabrali najbolje. Prirodno, što je veća konkurencija, sigurniji ste da nagrade idu u prave ruke“, kaže Šehović.

Komisija je, tvrdi on, sačinjena je od kredibilnih i profesionalnih ljudi sa iskustvom u prosvjeti, na čelu sa Ljubišom Stankovićem, potpredsjednikom CANU.

“Sigurno će imati pune ruke posla, ali nezavisno od toga, nema nikakve sumnje da će to odraditi odlično”, smatra ministar.

Navodi da su u Ministarstvu “u svakom momentu svjesni da je ovdje riječ o instrumentu nagrađivanja”.

“Koji, ne samo da daje finansijsku podršku, nego utiče izuzetno na stavove i dalju motivaciju, kako onih koji budu nagradu dobili, tako i onih koji će možda, upravo zbog ove nagrade, uložiti dodatne napore u školi i vannastavnim aktivnostima. Dakle, nama je potpuno jasno da je Fond simbol zalaganja države za najbolje, ali i uspjeha na polju obrazovanja, i u tom smislu svaki svoj korak odmjeravamo tako da bude transparetan i u najboljem interesu djece i nastavnika”, ocijenio je on.

Ponosan je i na to što su kampanju za ovaj konkurs podržali svi mediji i to na nekomercijalnoj osnovi.

Nagrade će biti uručene do kraja godine.

Bonus video: