Naučni skup o obnovi manastira na Prevlaci

Učešće na okruglom stolu u Tivtu najavilo je dvadesetak naučnih radnika i vjerskih velikodostojnika iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Grčke i Italije
86 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: A. Marković
Tivat, Foto: A. Marković
Ažurirano: 17.09.2015. 13:54h

„Obnovimo Prevlaku“ naziv je dvodnevnog okruglog stola koji Mitropolija crnogorsko-primorska i Odbor za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila – Miholjska Prevlaka, organizuju narednog vikenda u Tivtu.

Skup je posvećen sagledavanju modaliteta za obnovu ovog srednjevjekovnog manastira, putem zaštite nematerijalne i materijalne kulturne baštine koja se veže za ovaj prostor gdje je 1219. Sveti Sava uspostavio sjedište Zetske episkopije.

Učešće na okruglom stolu u Tivtu najavilo je dvadesetak naučnih radnika i vjerskih velikodostojnika iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Grčke i Italije, a oni će se baviti teoškim, arheološkim, istoriografskim, pravničkim i aspektima obnove manastira sa stanovišta vjerskog turizma.

Učesnike skupa, kako je najavljeno, pozdraviće i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a završnog dana okupljanja u nedjelju, oni će posjetiti samu Prevlaku, Stari gradu Kotoru i manastir Savina u Herceg Novom.

Bonus video: