Državna firma će još upravljati lukom u Kotoru

Ministarstvo je odlučilo da postupak dodjele koncesije za upravljanje lukom ne sprovede do završetka nautičke sezone
5 komentar(a)
Ikaria Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ikaria Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.09.2015. 18:21h

Državna firma „Luka Kotor“, nastaviće da upravlja najprometnijom crnogorskom putničkom lukom, makar do Nove godine, jer je Ministarstvo pomorstva i saobraćaja odlučilo da postupak dodjele koncesije za upravljanje lukom Kotor ne sprovede do završetka nautičke sezone.

Privremena koncesija za gazdovanje lukom u trajanju od 120 dana, a koju je Vlada Crne Gore izdala u maju, preduzeću „Luka Kotor“ ističe 18. septembra.

Ukoliko bi se to sprovelo u praksi, to znači da, već u subotu 19. septembra, ne bi imao ko da u luci podno zidina Starog grada, prihvati i opsluži kruzere „Le Lyrial“, „MSC Musica“ i „Zenith“, čije je uplovljavanje zakazano za taj dan, kao ni još oko 100 dolazaka brodova, koliko ih se očekuje do kraja godine.

Kruzing sezona se u Kotoru ove godine „završava“ bukvalno 31. decembra, kada uplovljava posljednji ovosezonski brod - mini kruzer „Artemis“, a naredna počinje već prvog januara naredne godine, jer taj brod isplovljava iz Kotora u poslijepodnevnim satima tog dana.

„U tački 3. zaključka Vlade Crne Gore od 14. maja, jasno je navedeno da se AD 'Luka Kotor' privremeno ustupa na korišćenje, na period od 120 dana, počev od 18. 5. 2015. godine, odnosno do završetka procedure za dodjelu koncesije. Takođe napominjemo, da na terenu imamo situaciju da je kruzing sezona u luci Kotor i dalje u toku i da se do kraja sezone očekuje dolazak velikog broja brodova. Sumirajući navedene činjenice, Ministarstvo je procijenilo da bi završetak procedure dodjele koncesije u jeku kruzing sezone bilo kontraproduktivno, te je u skladu sa Zaključkom Vlade, odlučeno da se sačeka završetak iste i da se proces dodjele koncesije pomjeri za period kada on neće štetiti sigurnosti i bezbijednosti pomorskog saobraćaja i komercijalnom poslovanju luke”, potvrdio je “Vijestima” kapetan Vladan Radonjić, direktor Direktorata za pomorstvo u MSP.

U MSP-u tvrde da je izrada nacrta koncesionog akta za luku Kotor u završnoj fazi.

Skupština Opštine Kotor koja je je vlasnik skoro 60 odsto akcija preduzeća “Luka Kotor” AD do sada je u više navrata tražila od države da joj produži koncesiju na upravljanje glavnim preostalim privrednim resursom Kotora - lukom koja godišnje ima preko 400 dolazaka kruzera i oko 1.700 dolazaka jahti, te promet od preko 400 hiljada putnika.

Kotorska politička javnost do sada je većinski žestoko bila protiv namjera Vlade i DPS-a da privatizuje državnu firmu “Luka Kotor”AD, ili da kroz postupak izbora novog koncesionara, pravo upravljanja glavnim gradskim resursom, prepusti nekome drugome.

Amerikanci i Turci zainteresovani

Najviše interesovanja za preuzimanje upravljanja Lukom Kotor, trećom najprometnijom kruzing-lukuom na Jadranu, do sada je pokazivala američka kruzing kompanija “Royal Caribbean”.

U međuvremenu, spekuliše se da bi na tender za dodjelu koncesije mogla da učestvuje i turska kompanija ”Global Ports”, koja je prije dvije godine od Vlade kupila većinski paket akcija preduzeća “Kontejnerski terminal i generalni tereti” Bar, ali joj je osnovni biznis u Turskoj pružanje lučkih usluga kruzerima.

Bonus video: