SNP: Vlada na nestručan način pripremila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti

"Rezultat takvog zlonamjernog odnosa Ministarstva je to što sve tradicionalne crkve i vjerske zajednice - Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale kanonske pravoslavne eparhije, Rimokatolička crkva i Islamska zajednica odbijaju da podrže predloženi Nacrt zakona, ocjenjujući ga izrazito lošim i nedobronamjernim" kazali su iz SNP-a
121 pregleda 14 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.09.2015. 12:49h

Socijalistička narodna partija smatra da su Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo, neozbiljno, neodgovorno i zlonamjerno pristupili pripremi zakona o slobodi vjeroispovijesti i organizovanju i sprovođenju javne rasprave o tom aktu.

"Tekst Nacrta zakona je prepun loših normi i direktno je u suprotnosti sa pozitivnim pravom Crne Gore i obavezujućim međunarodno-pravnim aktima, tako da ne može biti osnova za javnu raspravu.To je posledica toga što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ignorisalo blagovremeni zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske da se u Radnu grupu za pripremu ovog važnog zakonskog akta uključe stručni predstavnici Crkve", navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz ove partije su kazali da je Vlada Crne Gore, međutim, izvršavajući nalog Demokratske partije socijalista, sama na netransparentan, nestručan i diskriminatorski način pripremila Nacrt ovako važnog i osjetljivog zakona.

"Rezultat takvog zlonamjernog odnosa Ministarstva je to što sve tradicionalne crkve i vjerske zajednice - Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale kanonske pravoslavne eparhije, Rimokatolička crkva i Islamska zajednica odbijaju da podrže predloženi Nacrt zakona, ocjenjujući ga izrazito lošim i nedobronamjernim" kazali su iz SNP-a.

SNP poziva Vladu Crne Gore da prekine hajku na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, da poštuje kanonsko ustrojstvo crkve, da se okrene afirmaciji vjerske harmonije, a ne da krši vjerske slobode koje spadaju u red temeljnih ljudskih prava.

"SNP, kao stranka posvećena budućnosti našeg društva, snažno njeguje tradiciju naroda Crne Gore, odnosno protivi se prekrajanju istorije i štiti autentično kulturno i vjersko nasljeđe. Crkva i vjerske zajednice treba samostalno da uređuju svoju unutrašnju organizaciju, pri čemu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države podrazumijeva uzajamnu saradnju u okviru svojih nadležnosti radi opšteg dobra društva i čovjeka. Država treba da materijalno pomaže crkvu i vjerske zajednice, odnosno da štiti i izvrši konačnu restituciju imovine kanonski priznatih crkava, kao i vakufske imovine. Očuvana multietničnost i multikonfesionalnost jesu naša prednost i sigurna “karta” za ulazak u društvo evropskih država, koja ne smije biti prokockana zbog zlonamjernosti Vlade Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: