Koprivica o nerazjašnjenim aferama: Građanima se šalje poruka da se nemaju kome obratiti

Prema njegovim riječima, ukoliko nadležni državni organi i ovoga puta propuste da urade svoj posao, to može negativno uticati na nastavak integracionih procesa Crne Gore
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2015. 10:55h

Pad povjerenja građana u državne institucije može se očekivato ukoliko izostane energična i efikasna akcija nadležnih državnih organa u slučaju diskreditacije ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

CDT je pozvao nadležne organe da do kraja, i u svim detaljima rasvijetle slučaj pokušaja podmetanja lažnih službenih zabilješki, radi diskreditacije ministra unutrašnjih poslova.

"Ukoliko i ovoga puta izostane energična i efikasna akcija nadležnih državnih organa, s pravom možemo očekivati pad povjerenja građana u državne institucije, i to upravo u institucije od kojih građani očekuju zaštitu“, rekao je Koprivica agenciji MINA.

On je kazao da je ta reakcija, nažalost, do sada bila nepotpuna i raniji slučajevi nijesu imali odgovarajući epilog.

Koprivica smatra da praksa da takve afere ostaju nerazjašnjene, pogubno djeluje na osjećaj sigurnosti građana i njihovo povjerenje u institucije, ali i na kompletno funkcionisanje društva.

„Šta mogu očekivati predstavnici opozicionih partija, civilnog društva, medija i drugi akteri društvenog života u Crnoj Gori kada, najviši državni funkcioneri, pa i oni koji su upravo odgovorni za kreiranje bezbjednog ambijenta, sumnjaju da napade na njih kreiraju „djelovi organizovanog kriminala i njihovi pipci u policiji“? Građanima se na ovaj način šalje poruka – nemate se kome obratiti“, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ukoliko nadležni državni organi i ovoga puta propuste da urade svoj posao, to može negativno uticati na nastavak integracionih procesa Crne Gore.

„Da li je realno očekivati pozivnicu za NATO, ako se na ovaj način kreira klima opšte nesigurnosti i nepovjerenja? Da li zaista možemo povećati podršku javnosti za NATO integracije, ako ne možemo izgraditi povjerenje ni u institucije ove države“, naveo je Koprivica.

On je poručio da su depolitizacija, dekriminalizacija i profesionalizacija sektora bezbjednosti preduslovi za stvaranje sigurnog i uređenog društva, ali i neophodan uslov za napredak u integracionim procesima.

To, dodao je, nijesu samo prazne fraze, već poziv na konkretnu akciju.

„Zato apelujemo na sve koji se nalaze u lancu odgovornosti da preuduzmu sve neophodne korake u rješavanju i predstavljanju javnosti konačnih ishoda, i ovoga, i prethodnih sličnih slučajeva“, poručio je Koprivica.

Bonus video: