Radili su naporno da bi došli do ovakvih rezultata

Još jedan projekat je realizovan samo u toku prethodne nedjelje i njemu će se sigurno obradovati roditelji đaka koji do škole moraju gradskim prevozom, čak i oni među njima koji su kritike zbog kašnjenja prevoza upućivali i na račun Opštine koja je ranije opredijelila sredstva u neophodnom iznosu
169 pregleda 0 komentar(a)
Budva pasarela, Foto: Opština Budva
Budva pasarela, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 29.10.2018. 08:03h

Kada se svaki dan radi po malo, uradi se mnogo. Djeluje kao da je “Nijedan dan bez akcije” nezvanični moto Opštine Budva.

Samo u toku prethodne nedjelje realizovano je nekoliko važnih projekata.

125000 eura za tri projekta namijenjena đacima

Odranije se zna da u opsegu djelovanja Opštine Budva najmlađi predstavljaju povlašćenu kategoriju. Još je krajem jula predsjednik Opštine, Dragan Krapović, tražio ubrzanje radova u OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” kako bi nova školska godina mogla da počne u obnovljenim prostorijama. Posjeta Krapovića ovoj Osnovnoj školi urodila je plodom i uređene su dvije učionice i četiri WC-a prije početka školske godine. Za tu svrhu Opština je izdvojila 50000 eura.

Takođe, ove godine Opština Budva uložila je 40000 eura i za JU Srednju mješovitu školu „Danilo Kiš“, i to za rekonstrukciju i adaptaciju toaleta i za gradnju posebnog kabineta za kulinarstvo.

Još jedan projekat je realizovan samo u toku prethodne nedjelje i njemu će se sigurno obradovati roditelji đaka koji do škole moraju gradskim prevozom, čak i oni među njima koji su kritike zbog kašnjenja prevoza upućivali i na račun Opštine koja je ranije opredijelila sredstva u neophodnom iznosu. I pored primjetnih opstrukcija, stiglo se do cilja: prilikom izbora prevoznika za gradski linijski prevoz riješen je i problem prevoza đaka na teritoriji opštine Budva. I to na način da su i polasci ovih linija usklađeni sa potrebama đaka. Rebalansom je iz opštinske kase za subvencionisanje njihovog prevoza izdvojeno 35000 eura, samo za novembar i decembar. Iako to ne predstavlja obavezu Opštine, predviđeno je i da od sljedeće godine to bude stalna stavka u budžetskim izdvajanjima.

Ni vandali ne mogu osujetiti razvoj

Kritike dobijene od strane mještana što trotoari služe za parkiranje automobila i nerazumijevanje od strane turista kako automobili uopšte mogu da se nađu na prostoru namijenjenom pješacima budvanska vlast uzela je za ozbiljno i reagovala na takvo stanje postavljanjem metalnih stubića koji je trebalo da obezbijede sigurnost učesnika u saobraćaju i da pješacima vrate njihov prostor za kretanje.

Dva dana nakon što su postavljeni, ti metalni stubići uklonjeni su i polomljeni, tako da se razvoj Budve mora braniti i od evidentno prisutnog vandalizma. Međutim, raduju najave iz Opštine da će ova mjera zaštite prostora namijenjenog pješacima biti primjenjivana koliko god to puta bude bilo potrebno.

A kao rezultat saradnje Mjesne zajednice Bijeli Do i lokalne samouprave, Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i Komunalnog preduzeća Budva, Bijeli Do je dobio i novu pješačku stazu kojom su spojeni gornji i donji dio naselja i povezane ulice unutar njega. Inače, uređenjem ove pješačke staze započela je realizacija Ugovora o održavanju gradske infrastrukture. Predračunska vrijednost uređenja ove pješačke staze iznosi 3500 eura, a do kraja realizacije projekta u održavanje infrastrukture biće uloženo 32000 eura. Uz pješačku stazu, Bjelodoljani dobijaju rasvjetu, kao i plato za dječje igralište.

Projekti u najavi: više javnih garaža, pasarela u Rafailovićima…

Iz već realizovanih projekata očigledno je da su u Opštini Budva svjesni da je bezbjednost saobraćaja u svim granama, a posebno u drumskom saobraćaju postala jedna od glavnih briga svakog društva i da je jedan od osnovnih zadataka povećanje bezbjednosti u saobraćaju, kroz što manji broj saobraćajnih nezgoda, ali, uporedo sa tim – i ostvarivanje željenog nivoa mogućnosti prevoza.

U tu svrhu neophodno je smanjiti gužve koje se javljaju u Budvi, naročito tokom trajanja turističke sezone i to kroz izgradnju javnih garaža. Za sada se planiraju dvije: kod Doma zdravlja i kod Pošte. Planirano je 10000 mjesta garažnog prostora kojima bi se riješio problem nedostatka parkinga u opštini Budva.

Opština Budva je, takođe, prošle nedjelje raspisala i tender za izbor izvođača za gradnju pješačke pasarele u Rafailovićima kojom će se riješiti gorući problem prelaska pješaka preko frekventne Jadranske magistrale.

PROMO