LGBT Forum Progres: Kojičić dao sebi za pravo da odlučuje ko je dio LGBT zajednice

"Oštro protestujemo zbog načina na koji Vlada organizuje i vodi konsultacije sa LGBT zajednicom", kazali su iz LGBT Foruma progres
110 pregleda 1 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2015. 18:57h

Doktor Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade, održava konsultacije samo sa jednim dijelom LGBT zajednice, dok drugi dio LGBT zajednice, koji je u minulom periodu iznio i najveći teret LGBT inkluzije, dr Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade, ignoriše i protiv istog preduzima niz aktivnosti kako pred domaćom tako i međunarodnom javnošću, saopšteno je iz NVO LGBT Foruma Progres.

Oni su reagovali povodom teksta Kojičić i predstavnici NVO razmatrali aktuelne probleme LGBT zajednice objavljenom danas na portalu Vijesti.

"Dr Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade, dao je sebi za pravo da samostalno i za svoj interes odlučuje ko je dio LGBT zajednice. Tako je prvobitno na konsultacije sa LGBT zajednicom pozvao i NVO koje nijesu dio LGBT pokreta. Na naš zahtjev da se pojasni razlog pozivanja NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) nije odgovoreno. Pojašnjenje je odbila učiniti i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, u ljutnji što je LGBT Forum Progres izdao ranije saopštenje u kojem se ona korektno poziva da iz principijelnih razloga pojasni status ove NVO u LGBT zajednici kao i sami status Nacionalnog LGBT koordinatora", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Iz ove NVO su dodali da je pozicija CGO sada malo drugačije i korektnije predstavljena u vladinom saopštenju.

"Precizirano je da savjetnik premijera dr Kojičić održao konsultacije sa NVO i LGBT zajednicom. Ipak i dalje nije poznato zašto na konsultacije nijesu pozvane preostale LGBT grupe i zašto se od cijelog civilnog društvo na konsultacije sa LGBT zajednicom poziva samo CGO, a ne i druge ljudskopravaške organizacije koje rade sa LGBT osobama. Oštro protestujemo zbog načina na koji Vlada organizuje i vodi konsultacije sa LGBT zajednicom", kazali su iz LGBT Foruma progres.

Po njihovim riječima, kada se organizuju konsultacije sa osobama s invaliditetom i etničkim nacionalnim manjinama u taj proces se ne uključuju druge NVO iz oblasti ljudskih prava.

"Zato s pravom tražimo da se na razgovore sa LGBT zajednicom isključivo i bez ograničenja zovu sve a ne izabrane LGBT organizacije, a kada se organizuju šire konsulatacije s civilnim društvom da se zovu i druge NVO a ne samo CGO. Koliko je iskren da sa LGBT zajednicom vodi korektne konsultacije potvrđuje da nikakav zapisnik nije poslao LGBT organizacijama i one se o rezultatima prvog sastanka upoznaju iz medija. Savjet za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore do danas nije zvanično i na regularan način imenovao Nacionalnog LGBT koordinatora i sva predstavljanja u tom smislu nisu korektna i samozvana su", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: