Građani nemaju šansu da dobiju organ od mrtve osobe

Nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa ranije je kazala da na presađivanje jetre, srca i pluća čeka troje djece
287 pregleda 21 komentar(a)
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.09.2015. 13:27h

Samo jedno presađivanje organa od mrtve osobe urađeno je u Crnoj Gori, a oni kojima je hitno potreban praktično nemaju šansu da dočekaju presađivanje.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva zdravlja, koje je pripremilo novi Nacrt Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja.

Kako su pojasnili, nacrtom je definisano da sve zdravstvene ustanove, koje obavljaju transplantacije, moraju da uspostave pisane procedure (pravila i uputstva) kojima se opisuju sve faze postupka - od davanja do presađivanja, odnosno uništenja organa, uključujući materijale i metode koje se koriste, kao i očekivani krajnji ishod liječenja.

Naglasili su da se presađivanje organa vrši na osnovu liste čekanja koja se sačinjava na osnovu spiskova osoba kod kojih je utvrđeno da je transplantacija jedini način liječenja, a koju prave bolnice.

U Ministarstvu tvrde da je zabranjena trgovina organima, oglašavanje potrebe i ponude organa, posredovanje u ovim poslovima, ali i davanje i primanje nadoknada za organe.

Novi Nacrt zakona predviđa da ovlašćene zdravstvene ustanove uspostave sistem identifikacije davalaca, organa i primalaca, uz obezbjeđenje mjera povjerljivosti i bezbjednosti ličnih podataka.

“Na ovaj način stvorena je mogućnost da se identifikuje davalac i zdravstvena ustanova u kojoj je dobijen organ, kao i primalac,... te da se otkriju i utvrde sve informacije za proizvode i materijale koji dolaze u kontakt sa presađenim organom”, pojasnili su.

Nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa Marina Ratković ranije je kazala da na presađivanje jetre, srca i pluća čeka troje djece.

Ona je kazala da je na listi čekanja za transplantaciju bubrega između 36 i 40 pacijenata i jetre oko 12.

Od septembra 2012. godine, kada je započeo program transplantacije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), presađeno je 30 organa.

Važeći Zakon o uzimanju i presađivanju djelova ljudskog tijela u svrhu liječenja, kako tvrde u ministarstvu, nije na precizan način uređivao postupke od uzimanja do presađivanja, bezbjednost organa, odabir davalaca, kao ni obavještenja o ozbiljnim neželjenim događajima.

Pojasnili su da se Nacrtom zakona propisi za ovu oblast usaglašavaju sa onim u Evropskoj Uniji.

Naime, propisima EU su posebno uređeni organi u odnosu na tkiva i ćelije, koji će i kod nas biti uređeni posebnim zakonom.

Jedino transplantacija bubrega dobro funkcioniše

U odgovorima iz Ministarstva stoji da jedino transplantacija bubrega od živih davalaca dobro funkcioniše.

“Crna Gora kao zemlja za malim brojem stanovnika nije u prednosti kada govorimo o programu transplantacije i broju raspoloživih organa, pa čak i da su idealni uslovi teško možemo imati dovoljno organa od umrlih lica za transplantaciju”, kazali su.

U tom resoru tvrde da je Crna Gora zbog toga potpisala sporazum sa Hrvarskom, kroz koji može da bude na listi te zemlje u ovkiru Europlanta, udruženja koje ima zajedničke spiskove i obezbjeđuje brzu komunikaciju među zemljama članicama pri odabiru što adekvatnijeg primalaca nekog organa od moždano mrtve osobe.

Međutim, problem je što Europlant funkcioniše po principu reciprociteta: “Da bi dobili organe od Europlanta i mi moramo donirati - koliko mi damo organa od umrlih, toliko ćemo moći da presadimo našim građanima”.

Bonus video: