Ambasador Švajcarske o Diplomatskoj regati: Ako uplate, biću ponovo tamo

Osjećao bih se više nego neprijatno da nisam dobio uvjeravanja da će kupiti jedrilice
70 pregleda 1 komentar(a)
Žan Danijel Ruh (Novine)
Žan Danijel Ruh (Novine)
Ažurirano: 05.09.2015. 06:29h

Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Žan-Danijel Ruh očekuje da organizatori Diplomatske regate Crne Gore najkasnije do 2. oktobra, uruče obećanu donaciju Jedriličarskom klubu „Lahor“ iz Kotora - tri jedrilice klase „optimist“ na koje taj klub čeka već skoro godinu dana.

Na drugoj po redu Diplomatskoj regati koja je u Tivtu održana 15. septembra prošle godine, od njenih učesnika - članova diplomarskog kora i poslovne elite Crne Gore, sakupljeno je ukupno 12.800 eura, ali ta donacija do danas još nije rezultirala sa obećana nova tri „optimista“ u floti kotorskog jedriličarskog kluba.

Tek nakon što su se „Vijesti“ zainteresovale za sudbinu ove donacije i poslale pitanja organizatoru regate dr Mladenu Filipoviću iz NVO „Klub diplomatske regate“, on i njegovi saradnici iz te NVO, naprasno su organizovali sastanke sa ljudima iz „Lahora“ i 27. avgusta potpisali ugovor o donaciji po kome će „Lahor“ odabrati opremu, a NVO „Klub diplomatske regate“ kupiti najkasnije do kraja septembra.

„Osjećao bih se više nego neprijatno da nisam dobio uvjeravanja organizatora Diplomatske regate da je sve u redu sa postupkom primopredaje tri nove jedrilice za 'Lahor', zakazane za početak oktobra. Ukoliko sve bude išlo po planu, uključujući tu i ceremoniju primopredaje brodova 2. oktobra, ne vidim razloga zašto Ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori ne bi učestvovala i u narednoj Diplomatskoj regati“, kazao je „Vijestima“ Ruh.

On je potvrdio da je na prošlogodišnjoj humanitarnoj tomboli nakon Diplomatske regate u Tivtu, bio srećni dobitnik glavne nagrade - skupocjenog ručnog časovnika „rolex submariner“, ali i da je odmah taj svoj dobitak priložio u fond za podršku „Lahoru“.

„Zajedno sa timom „Luštice Development“ kupio sam tiket na tomboli koji je na kraju osvojio glavnu nagradu. Zajedno smo odlučili da doniramo „rolex“ i ponudimo ga na humanitarnoj aukciji, kako bi se povećao iznos sakupljenog novca za „Lahor“.

Aukcija je bila prilično uspješna jer je na njoj sakupljeno još dodatnih pet hiljada eura“, istakao je švajcarski diplomata.

On je izbjegao da direktno odgovori na pitanje osjeća li se prevareno od strane organizatora regate koji ni skoro godinu dana od momenta kada su sakupili 12.800 eura od diplomata i biznismena, nisu kotorskom klubu uručili obećanu donaciju.

„Prema navodima organizatora, ideja nikada nije bila da se 'Lahoru' da novac, već da im se kupe tri jedrilice. Modaliteti te donacije morali su da se detaljno dogovore. Koliko sam shvatio, ugovor je zaključen i donacija će biti uručena 2. oktobra“, istakao je ambasador Ruh dodajući da ne vidi „ništa neobično u ovoj proceduri“, ali i da bi se „osjećao više nego neprijatno da nisam dobio uvjeravanja organizatora da je sve u redu sa postupkom primopredaje tri nove jedrilice zakazane za početak oktobra“.

Filipović i dalje ćuti o parama

Treća po redu Diplmatska regata zakazana je za 3. oktobar u Tivtu.

„Vijesti“ od Filipovića do danas nisu dobile odgovor što je organizatore skoro godinu dana sprječavalo da za sakupljenih 12.800 eura, „Lahoru“ kupe i uruče tri jedrilice za najmlađe članove tog kluba.

Umjesto odgovora “Klub diplomatske regate“ je posredstvom PR agencije „Mama“, svim medijima u Crnoj Gori 28. avgusta plasirao „Zajedničko saopštenje za javnost“ te NVO i „Lahor“, u kojem je skandal sa neuručivanjem donacije, dobio novu dimenziju.

Naime, u saopštenju su rukovodioci “Kluba diplomatske regate”, predsjedniku „Lahora“ Filipu Petričeviču stavili u usta nešto što on uopšte nije rekao o navodnim „netačnim tvrdnjama u medijima da je dr Filipović maliciozno zadržao sredstva iz donacije“.

Petričević se dan nakon toga, u izjavi za „Vijesti“ ogradio od tog dijela „zajedničkog saopštenja“ istakavši da mu je ono čitano preko telefona i da ga nikada nije dobio na autorizaciju, prije nego što ga je „Mama“ distribuirala medijima.

Bonus video: