UMHCG: Riješiti pitanje upisa na fakultet mladih sa invaliditetom

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, ukazala je na problem koji se pojavio na pojedinim univerzitetskim jedinicama u prvom, drugom i trećem upisnom roku, a koji ni do dan danas nije riješen
101 pregleda 4 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2015. 16:03h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozivalo je nadležne da pronađu model i mehanizme da na adekvatan način, za ovu studijsku godinu, riješe pitanje upisa nekoliko mladih s invaliditetom i time ih zaštite od diskriminacije.

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, ukazala je na problem koji se pojavio na pojedinim univerzitetskim jedinicama u prvom, drugom i trećem upisnom roku, a koji ni do dan danas nije riješen.

Kako je pojasnila, prilikom predaje dokumentacije potrebne za upis, u studentskim službama pojedinih fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) odbili su da prime preporuku UMHCG o upisu mladih s invaliditetom po principu afirmativne akcije.

Afirmativnu akciju, kako je dodala Vujačić, propisuje Zakon o visokom obrazovanju, zbog čega se UMHCG u julu i avgustu obratilo Rektoratu UCG i Ministarstvu prosvjete, pokušavajući da utvrdi nadležnost i odgovornost za nastali problem.

Prema njenim riječima, od Ministartva prosvjete dobili su pisani odgovor da podržavaju upis mladih s invaliditetom i vjeruju da će, shodno svojim nadležnostima, UCG adekvatno odgovoriti.

„Nakon toga, a između drugog i trećeg upisnog roka, prema našim saznanjima, UCG se obratila i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nakon intervencije mladih s invaliditetom, takođe, s inicijativom da se pronađe model rješenja problema, kako osobe s invaliditetom ne bi izgubile priliku za upis ove akademske godine“, navela je Vujačić u saopštenju.

On je ukazala da Zakon o visokom obrazovanju definiše upis osoba s invaliditetom po principu afirmativne akcije, ali podzakonskim aktom, ili drugim dokumentom nije definisan način na koji će se ona primjenjivati, zbog čega univerzitetske jedinice samostalno, nakon rangiranja, nijesu mogle donijeti Odluku o upisu mladih s invaliditetom.

„Mladi s invaliditetom su se na našu preporuku prije usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju upisivali, bez obzira na broj bodova, po principu afirmativne akcije na većinu fakulteta UCG-a, zbog čega je prilikom izrade zakona ova praksa i normirana“, saopštila je Vujačić.

Povod definisanja te norme, kako je pojasnila, je nejednak položaj i suočavanje s brojnim barijerama mladih s invaliditetom tokom srednjoškolskog obrazovanja, što ih u velikoj mjeri sprečava da upišu željeni fakultet i ostvare uspjeh kao njihovi vršnjaci, učenici bez invaliditeta.

„Zbog toga pozivamo nadležne da pronađu model i mehanizme da se u nedostatku precizno definisanih procedura na adekvatan način, za ovu studijsku godinu, riješi pitanje upisa nekoliko mladih s invaliditetom i time zaštite osobe s invaliditetom od diskriminacije, a u narednom periodu svakako donese akt koji će definisati bliže uslove i način primjene principa afirmativne akcije prilikom upisa na osnovne i specijalističke studije“, poručila je Vujačić.

U suprotnom bi, kako je navela, osim Zakona o visokom obrazovanju bile prekršene i norme Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Ustava Crne Gore.

Prema njenim riječima, obzirom da univerzitetskim jedinicama nije dostavljeno odobrenje da prihvate upis osoba s invaliditetom UMHCG očekuje da će organi UCG, u što kraćem roku pronaći rješenje koje će ići u prilog osobama s invaliditetom, ali i imidžu UCG.

„Vjerujemo da primjena principa afirmativne akcije u ovom slučaju neće ići nikome na štetu, posebno ne usklađivanju upisne politike s potrebama tržišta rada, jer „davanje prednosti“ osobama s invaliditetom samo izjednačavanje mogućnosti, odnosno kompezaciju neravnopravnosti i ne znači potpunu jednakost s ostalim osobama, imajući u vidu probleme s kojima će se još uvijek neminovno susretati u procesu visokog obrazovanja“, zaključila je Vujačić.

Bonus video: