Antović: Smanjenje nasilja nema bez aktivnog učešća lokalne zajednice

Antović navodi da je kod nas je praksa da se nasilnik kažnjava i druga pomoć je uskraćena
86 pregleda 0 komentar(a)
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2015. 10:53h

Članica Glavnog odbora Demokrata Vesna Antović zapitala se koliko smo kao nacija zdravi, kada je prema podacima ministra zdravlja Budimira Šegrta svako treće dijete je emotivno zlostavljano.

"U borbi protiv nasilja u porodici u Crnoj Gori donesene su zakonske regulative, Zakon o nasilju, zatim se ista problematika rešava krivičnim zakonom, prekršajnim postupcima ali i međunarodnim pravnim aktom. To je konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija Savjeta Evrope predviđa opšte i specijalizovane usluge za prevenciju u borbi prortiv nasilja. Opšti uslovi predviđaju pravnu, socijalnu, zdrastvenu i finansijsku pomoć. Specijalizovane usluge omogućavaju kratkoročnu i dugoročnu specijalizovanu podršku žrtvama nasilja", navodi se u saopštenju Antović.

Ona se pita i kakva je naša realnost u odnosu na primjenu konvencije Savjeta Evrope.

"Smanjenje nasilja nema bez aktivnog učešća lokalne zajednice. Na lokalnom nivou je neophodno razvijati servise za prevenciju kao i pružanje pomoći zbrinjavanja žrtvama nasilja. U tom kontekstu treba li reći da čitav primorski region nema nijedno sklonište ni krizni prihvatni centar za žrtve nasilja. Nema registrovanih urgentih hranitelja kao jedan od servisa za urgentno zbrinjavenje djece. Primorje je rizičnije tokom ljeta za takva dešavanja. Uzmemo li u obzir da turizam ne donosi samo novac nego sa ljetom idu i mnogi problemi koji se u socijalnom kontekstu(skitnja, prosjačenje, prostitucija…) moraju rešavati? Ostaje jedina mogućnost deportovati naše turiste do granice zajedno sa mal. djecom. Takvo postupanje sa žrtvama nasilja još ako ima mal. djece je u sukobu sa pravima žrtve kao i sa svim pravima i konvencijama koje se odnose za zaštitu djece. A potpisnici smo kovnencije."

Antović navodi da je kod nas je praksa da se nasilnik kažnjava i druga pomoć je uskraćena.

"Izostanak prave i stručne pomoći žrtvi nasilja jeste nasilje. U ovakvim uslovima kod nas žrtva nasilja je dvostruka žrtva. Jedno nasilje je u porodici to je direktno nasilje, a indirektno nasilje trpi u momentu kada pođe da traži put za svoju zaštitu. Zdrava porodica je uslov svih uslova za zdravo i prospreritetno društvo", zaključuje se.

Bonus video: