Plan upravljanja otpadom mora imati konkretne podatke

U Ozonu smatraju da je sam rok tog dokumenta na izvjestan način i njegov najveći hednikep, jer se u tako kratkom periodu, naročito imajuči u vidu da će očigledno 2015. proteći u njegovom usvajanju, teško mogu postići opipljivi rezultati
74 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.08.2015. 13:08h

Nacrt Državnog plana upravljanja otpadom za period 2015 – 2020 mora imati mnogo više konkretnijih podataka i analiza, naročito u ključnim i suštinskim segmetnima, ocijenjeno je iz Ekološkog pokreta Ozon.

U Ozonu se, kako su naveli, nadaju da će njihovi komentari i predlozi doprinijeti tome.

Ozon je, postupajući kao zainteresovana javnost, aktivno učestvovao u javnoj raspravi za Nacrt državnog plana i prateći Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, kako u dijelu širenja informacija ka cjelokupnoj javnosti, tako i u iniciranju javnog dijaloga i davanju konkretnih komentara zasnovanih na činjenicama i dobrom poznavanju terena.

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović, kazao je agenciji MINA da im na komentare na državni plan još niko nije odgovorio nakon rasprave, dodajući da institucije, iako su u obavezi, ne odgovaraju onima koji su aktivni tokom javne rasprave i ulože napor da daju komentare i predloge.

U Ozonu smatraju da je sam rok tog dokumenta na izvjestan način i njegov najveći hednikep, jer se u tako kratkom periodu, naročito imajuči u vidu da će očigledno 2015. proteći u njegovom usvajanju, teško mogu postići opipljivi rezultati.

„Naš je stav da Nacrt Državnog plana treba da da preporuke i smjernice kako u sledeće dvije godine prikupiti što više pouzdanih podtaka o generisanim količinama, morforloškom sastavu, aktuelnim projektima i rezultatima onih sprovedenih, usklađivanju javnih politika i zakona, unapređenju međusektorske komunikacije i saradnje, upoznavanju sa novim tehnologijama i jačanju kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti“, kazali su iz Ozona.

U Ozonu se nadaju i da će novi Zakon o upravljanju otpadom proći kvalitetnu javnu raspravu i biti izmijenjen u značajnoj mjeri i u potpunosti usklađen sa direktivama Evropske unije, kako bi se njegovom primjenom unaprijedilo stanje na terenu.

„Ono što su po nama ključni nedostaci dokumenta jeste konkretan plan sanacije i dinamika zatvaranja nelegalnih gradskih deponija, kao i ostalih neuređenih smetlišta, jasna analiza dosadašnjeg poslovanja dvije regionalne sanitarne deponije u Podgorici i Baru i konačno predlog opcije 3 koja podrazumijeva centralno postrojenje za termičku obradu otpada u Nikšiču, koja je potpuno neosnovana i neutemeljena i koju je po nama potrebno izbaciti“, rekli su iz Ozona.

Oni se nadaju da će njihovi komentari biti uzeti u obzir i poručuju da su, kao i uvijek do sada, otvoreni za saradnju i dalju komunikaciju.

Bonus video: