Prošla godina: Filipović još ne šalje novac sa donatorske večere

Na humanitarnoj večeri tokom “Diplomatske regate” prikupljeno je 12.800 eura, ali novac još nije uplaćen klubu “Lahor”
460 pregleda 14 komentar(a)
Diplomatska regata, Mladen Filipović, Foto: DIPLOMATIC-REGATTA
Diplomatska regata, Mladen Filipović, Foto: DIPLOMATIC-REGATTA
Ažurirano: 28.08.2015. 18:59h

Jedriličarski klub “Lahor” iz Kotora do juče nije dobio ni cent od 12,8 hiljada eura, koliko je sakupljeno lani na humanitarnoj večeri tokom “Diplomatske regate”.

Sav prihod sa humanitarne tombole, organizovane na svečanoj “Kapetanovoj večeri”, bio je namijenjen za kupovinu tri male jedrilice za podmladak kluba.

Rukovodstvo “Lahora”, međutim, ni skoro godinu dana kasnije nije dobilo novac od organizatora regate dr Mladena Filipovića, uprkos brojnim zahtjevima da im se prikupljene donacije isplate, ili tim parama plate fakture prodavcu opreme iz Italije, koji je Kotoranima poslao ponudu za tri nove jedrilice, tipa “optimist”.

Filipović, jedan od idejnih tvoraca i organizatora, nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, između ostalih i zašto novac nije isplatio “Lahoru” i da li smatra da je riječ o obmani poslovne javnosti i diplomatskog kora.

Nakon što su pitanja upućena, organizatori su saopštili da će “Lahor” dobiti novac “u okviru Diplomatske regate 2015. kada će učestvovati i gosti koji su dali svoj doprinos u prikupljanju donacije za djecu...”

“Klub diplomatske regate zvanično će izvršiti primopredaju donacije klubu 'Lahor'”, piše u saopštenju.

Na sajtu regate je 15. septembra prošle godine objavljeno da je prikupljeno 12,8 hiljada eura za podršku jedriličarskog kluba “Lahor”, koji je lani proslavio 65 godina postajanja.

“Prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu novih plovila za mlade članove kluba kako bi im se pružila mogućnost da učestvuju u međunarodnim i regionalnim regatama”, piše u informaciji koja je i daje dostupna na sajtu.

Prošlogodišnji događaj prilozima je podržalo 17 zvaničnih sponozora, a na “Diplomatskoj regati” bilo je oko 200 učesnika - ambasadora i drugih članovi diplomatskog kora, političara, poput potpredsjednika Duška Markovića i ministra turizma Branimira Gvozdenovića, predstavnika domaćeg poslovnog i investicionog sektora...

“Lahor” je organizatorima pomogao u pripremi i vođenju brodova, s obzirom da je većina političara, biznismena i ambasadora nevična jedrenju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, situacija je uoči nove regate, zakazane za 3. oktobar, postala vrlo neugodna, jer su neki od diplomata, koji su lani pozamašnim sumama novca podržali humanitarnu tombolu i licitaciju, u međuvremenu počeli postavljati pitanja zašto novac nije došao u ruke onoga kome je zvanično bio i namijenjen.

Neki od darodavaca i sponzora prošlogodišnje regate najavljuju protesna pisma organizatorima i čak razmatraju mogućnost podnošenja krivičnih prijava za prevaru.

Švajcarski ambasador dao i “roleks”

Prema pouzdanim informacijama, ovakvim postupkom organizatora posebno je ogorčen švajcarski ambasador Žan Danijel Ruh, koji je ne samo izdvojio značajan novac za kupovinu lozova na prošlogodišnjoj humanitarnoj tomboli, već je i poklonio glavnu nagradu tombole - sat “roleks”.

Diplomata se velikodušno odrekao nagrade koja mu je pripala igrom slučaja i vrijedan sat je iste večeri prodan za pet hiljada eura na posebnoj humanitarnoj licitaciji.

To je učinio kako bi se još više uvećao fond namijenjen mladim jedriličarima.

Regata pokrenuta 2013, okuplja i najjače firme

U sjenci skandala sa novcem, iz Kluba diplomatske regate saopštili su prije tri dana da će “Diplomatska regata 2015“ biti održana 3. oktobra u Boki Kotorskoj i da se očekuje približno isti broj učesnika.

Diplomatska regata pokrenuta je prije dvije godine, pod motom “Politika sreće biznis“, a u dva dosadašnja izdanja, okupila je gotovo sav diplomatski kor akreditovan u Crnoj Gori, visoke funkcionere Vlade i predstavnike stranih investitora i nekih od najjačih stranih i domaćih kompanija - Porto Montenegra, Crnogorskog Telekoma, Stratexa, Luštice Development, Atlas Grupe, Adriatic Propertiesa, Airways Montenegra, Regent Porto Montenegra, Telenora, Azmonta...

Bonus video: