Veliki broj vjernika na slavi Pivskog manastira

Hamović je o Pivljanima kazao da su “najprostosrdačniji i najpitomiji ljudi u Crnoj Gori, koji vole sjednike i razgovore, koji stvaraju pjesme i poslovice, i čije rečenice su besprijekorne, odmah za štampu, za knjigu”
370 pregleda 0 komentar(a)
Slava Pivski manastir, Foto: Svetlana Mandić
Slava Pivski manastir, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2015. 13:38h

Povodom hramovne slave, Uspenja Presvete Bogorodice, u manastiru Piva održana je sveta arhijerejska liturgija uz pojanje hora „Prepodobne mati Angeline“ iz Nikšića, kojim rukovodi prof. Ana Bojić.

Služilo je brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo, a slavsku besjedu imao je prof. dr Dragan Hamović. Hamović se prisjetio reportaža Grigorija Božovića, njegovog “slikanja” dva istorijska portreta, Baja Pivljanina i Lazara Sočice, putopisnog spomenika koji je sačinio Pivi i Pivljanima, “najprostosrdačnijim i najpitomijim ljudima u Crnoj Gori, koji vole sjednike i razgovore, koji stvaraju pjesme i poslovice, i čije rečenice su besprijekorne, odmah za štampu, za knjigu”.

“U ovo posljednje uvjerio sam se na primjeru nekih mjerodavnih pivskih uzoraka čijom sam se zaslugom i obreo ovdje, gdje se obraćam u slavu jedne postojanosti i uobličenosti u našem sve nepostojanijem svijetu i rodu”, kazao je Hamović.

Nakon liturgije besjedio je protojerej stavrofor Ranko Bilinac iz Istočnog Sarajeva, koji je kazao da bi se o Bogorodici, koja je uvijek tu i koja je uvijek bila uz Isusa Hrista, moglo pričati danima.

“Ne treba zaboraviti da je ona bila majka i naše molitve treba da budu iskrene i tople. Često čujemo da je proplakala ikona presvete bogorodice. Proplače jer je majka, najbolje osjeća kada je nevolja, nesreća, kada se nešto nadvije nad ljudski rod i ona se sažali”, kazao je Bilinac.

Poručio je da uvijek treba da se zapitamo šta radimo, ko smo, gdje smo pošli i dokle smo stigli i da nikada ne zaboravimo svoje svetinje.

“Možemo se bogu moliti svuda i na svakom mjestu, ali ove svetinje su napraljene za zajedničku molitvu. Molimo se bogu jedni za druge, jer molitva pravednoga može mnogo pomoći”, kazao je Bilinac.

Slavi Pivskog manastira prisustvovao je veliki broj ljudi. Obavljeno je pričešće vjernika, potom osvećenje i rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin slave bio je Vasilije Blečić, dok će naredne godine slavu pripremiti Mladen Durutović.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su narodni guslar Zdravko Knežević, KUD “Zora Hercegovina” iz Bileće, izvorna pjevačka grupa KUD-a “Piva” iz Plužina, crkveni hor “Prepodobne mati Angeline“ i hor polaznika Škole vjeronauke iz Plužina kojim rukovodi pivski paroh jerej Miroslav Mihailović.Manastir je podigao mitropolit hercegovački Savatije Sokolović između 1573-1586.godine. Zbog izgradnje hidrocentrale 1982.godine prenešen je na udaljenosti dva kilometra od prvobitnog položaja. Sa zidova hrama tada je skinuto i ponovo vraćeno 1.260 metara kvadratnih živopisa.