CGO: Da li tužilaštvo smije da procesuira visoke državne funkcionere?

CGO je uputio Tužilaštvo na dio dokaza koji, kako je saopšteno, nedvosmisleno ukazuju na postojanje posljedice krivičnog djela, kao i činjenice produženog odnosno krivičnog djela u trajanju
104 pregleda 6 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Svetlana Mandić
Sanja Vlahović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.08.2015. 14:24h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je podnio Višem državnom tužilaštvu dopunu zahtjeva za preispitivanje rješenja osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića koji je odbacio dio krivične prijave CGO-a od 23.01.2015. protiv Sanje Vlahović, ministarke nauke zbog osnovanje sumnje da je počinila krivično djelo u sticaju i to neovlašćeno iskorišćavanje autorskog djela i prevare a zbog navodne zastarjelosti krivičnog djela.

CGO je, kako je saopšteno, u dopuni jasno ukazao da u konkretnom slučaju postoje elementi produženog krivičnog djela ili novog krivičnog djela, a da svakako nema govora o zastarjelosti i zakonitom odbacivanju krivične prijave.

"Postupajući tužilac Radonjić je kroz štampane medije saopštio nekoliko stavova koji direktno govore o neprofesionalnom i neažurnom odnosu prema krivičnoj prijavi protiv javnog funkcionera. Naime, prijava je od početka potkrijepljena osnovanim sumnjama, a postupajući tužilac je, u izjavi dnevnom listu "Pobjeda", pojasnio je da se "Tužilaštvo nije upuštalo u ocjenu osnovanosti navoda krivične prijave". Postavljaju se pitanja: kako je Tužilaštvo moglo utvrditi karakter predmetnog krivičnog djela i na osnovu čega se odlučivalo, kao i što je predmetni tužilac radio osam mjeseci od kad je prijava zaprimljena, zašto je podnosioce prijave i javnost dovodio u zabludu da postupa po prijavi i da li je neko izvršio određeni neprimjereni uticaj na tužioca da ovako pokuša okončati ovaj slučaj?", navodi se u saopštenju CGO koje potpisala izvršna direktorka Daliborka Uljarević

CGO je, kako se dodaje, uložio dodatni napor da ukaže Tužilaštvu na činjenice koje su dovoljne da se u konkretnom slučaju zaključi da se ne može raditi o relativnoj zastarjelosti djela.

CGO je uputio Tužilaštvo na dio dokaza koji, kako je saopšteno, nedvosmisleno ukazuju na postojanje posljedice krivičnog djela, kao i činjenice produženog odnosno krivičnog djela u trajanju.

"CGO cijeni da je Tužilaštvo moralo samo utvrditi i po neki dokaz da se ovaj rad koristio i nakon publikovanja i da je isti izazivao i izaziva (in)direktnu posljedicu. Konkretno, u Biltenu Univerziteta Mediteran, br.24, od maja 2011. (http://unimediteran.net/fajlovi/bilteni/24.pdf) je jedan od dokaza da je predmetni rad naveden kao referenca koja je doprinijela donošenju pozitivne Odluke Senata Univerziteta o izboru u akademsko zvanje - vanredni profesor - za dr Sanja Vlahović, br. R-756/3-11 od 01.07.2011.godine".

"Dalje, sam autor dijela spornog rada Sanje Vlahović prof. Dimitrios Buhalis je na svom blogu 17. novembra 2014. (http://buhalis.blogspot.com/2014/11/plagiarism-of-my-article-by-dr-sanja.html) potvrdio da je nastupila posljedica i naglasio “Intelektualna krađa ideja i teorija je neprihvatljiva u modernom društvu…”, a da je “…očekivao od ministarke nauke da bude etična i kvalifikovana u dijelu kada su u pitanju njene akademske reference…".

"Konačno, činjenica je da ministarka Vlahović i danas na zvaničnom sajtu Univerziteta Mediteran (http://ftht.unimediteran.net/fajlovi/CV_MNE/CV_SANJA_VLAHOVIC_MNE.pdf), na kojem predaje, to drži za svoj rad, i pored osnovanih sumnji da je rad plagiran, te da kontinuiranim korišćenjem predmetnog rada kao reference za izbore u naučna zvanja i u druge srvhe vrši krivično djelo u produženom trajanju ili novo krivično djelo što isključuje svaki vid zastarjelosti, a svakako onaj koji on navodi u svom rješenju", dodaje se u saopštenju CGO.

CGO izražava žaljenje što je Tužilaštvo u dosadašnjem postupku propustilo priliku da se suštinski bavi ovom krivičnom prijavom čime je napravilo štetu i javnom interesu i samoj Vlahović jer se na ovaj način onemogućava da dođemo do prave istine.

"CGO naglašava da Tužilaštvo nije utvrdilo da se ne radi o plagijatu već je izabralo da “pravnom gimnastikom” pokuša zaštiti ministarku Vlahović čime je ponovo aktuelizovalo jednu od osnovnih zamjerki ne samo crnogorske, već i relevantne međunarodne javnosti, a koja se odnosi na nesposobnost Tužilaštva da procesuira visoke državne funkcionere, a time i stvara osjećaj nekažnjivosti onih koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: