Đukić: Javnost upoznati sa kandidatima za generalnog direktora RTCG

On predlaže da se programi svih kandidata objave na vebsajtu Javnog servisa, kao i da se organizuje specijalna emisija u kojoj bi kandidati mogli da iznesu svoje ideje i viziju razvoja RTCG
321 pregleda 7 komentar(a)
željko đukić, Foto: Privatna arhiva
željko đukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.11.2018. 09:19h

Javnost Crne Gore ima pravo da zna ko su kandidati za funkciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i koje predloge nude u vezi sa daljim funkcionisanjem medijskog javnog servisa, kazao je jedan od kandidata za tu funkciju, Željko Đukić.

Đukić je saopštio da je predsjedniku i članovima Savjeta RTCG dostavio inicjativu za javno predstavljanje programa kandidata za generalnog direktora RTCG.

Incijativom se, kako navodi, predlaže da se programi svih kandidata za generalnog direktora RTCG objave na vebsajtu Javnog servisa, kao i da se organizuje specijalna emisija na TVCG u kojoj bi kandidati mogli da iznesu svoje ideje i viziju razvoja RTCG u narednom periodu.

"Zakon o javnom nacionalnom emiteru RTCG propsiuje da javni servis ima obavezu da emituje programske sadržaje koje ispunjavaju demokratske, socijalne i kulturne potrebe crnogorskog društva i da, uz primjenu visokih standarda profesionalne etike i kvaliteta, bez bilo kojeg oblika diskriminacije, proizvodi i emituje programske sadržaje, koji obezbjeđuju prostor za otvoreno i slobodno izražavanje različitih mišljenja i stavova o pitanjima od javnog interesa", ističe Đukić.

Proces izbora najodgovornijeg rukovodnog organa RTCG je, kako dodaje, zasigurno tema od javnog interesa.

"Javnost Crne Gore ima pravo da zna ko su kandidati za ovu odgovornu funkciju i koje predloge nude u vezi sa daljim funkcionisanjem medijskog javnog servisa. RTCG treba svojim djelovajem da doprinese transparentnijem djelovanju institucija u Crnoj Gori a nabolji način je da na svom primjeru pokaže spremnost da djeluje u javnom interesu", rekao je Đukić.

On dodaje kako se nada da će Savjet RTCG prihvatanjem ove inicijative pokazati da je spreman da uvodi novine i unaprijeđuje procedure na kojima počiva rad javnog servisa.

"Sa druge strane, svjedoci smo da je ekspert OEBS-a dostavio Ministarstvu kulture predlog novog modela za izbor generalnog direktora RTCG što ukazuje na to da se postojeći model za izbora generalnog direktora može dodatno unaprijediti", zaključuje Đukić.

Bonus video: