Bezbjednost u saobraćaju bolja nego prošle godine

Kako se navodi, u prvoj polovini ove godine smanjen je broj smrtno stradalih za 26 odsto, a broj teže povrijeđenih osoba smanjen je za petinu
1 komentar(a)
saobraćaj, putevi, automobila, Foto: Shutterstock
saobraćaj, putevi, automobila, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2015. 16:46h

Stanje bezbjednosti u drumskom saobraćaju u prvih šest mjeseci tekuće godine bolje je nego u istom periodu prošle godine, ocijenjeno je na sastanku Koordinacionog tima za praćenje implemntacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Sastankom je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, predsjedavao resorni ministar, Raško Konjević.

Kako se navodi, u prvoj polovini ove godine smanjen je broj smrtno stradalih za 26 odsto, a broj teže povrijeđenih osoba smanjen je za petinu.

Broj lakše povrijeđenih osoba je, kako se dodaje, povećan.

“Konstatovano je da je sproveden veliki broj preventivnih akcija kao što su na primjer akcija “Pojas za sve”, “Pješak”, “Motocikl”, “Tehnička ispravnost vozila” i “javni prevoz”, koje su doprinijele postizanju boljih rezultata u ovoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na sastanku je pohvaljeno je uvođenje reda u oblast tehničkog pregleda vozila, a izuzetno korisnom je, kako se dodaje, ocijenjena kontrola javnog prevoza autobusa i taksi vozila.

Dobrim učincima doprinijela je, kako je saopšteno, i nova oprema koja je u velikoj mjeri obnovnljena u posljednje dvije godine.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razmatran i izvještaj o realizaciji Akcionog plana (AP) i konstatovano je da je potpuno i djelimično realizovano 80 odsto mjera, dok je petina ostala nerealizovana.

Međutim, dodaje se u saopštenju, sprovode se brojne aktivnosti i očekuje se da će sve mjere iz AP biti realizovane do kraja godine.

Na sastanku je, kako se navodi, iskazano uvjerenje da će projekat stacionarnih sistema, putem kojih će se kontrolisati brzina kretanja vozila i evidentirati prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu, dodatno doprinijeti povećanju bezbjednosti saobraćaja na putevima.

„Zajednički je konstatovano da cjelokpuno društvo mora raditi na povećanju saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: