Pola vijeka od kada je neustrašiva jedanaestorka osvojila kanjon Nevidio

Mrvaljević se, na konferenciji za novinare, prisjetio događaja kada je 11 entuzijasta u patikama, kupaćim gaćama i kacigama pozajmljenim od radnika Boksita, krenula u osvajanje kanjona
314 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2015. 11:19h

Postavljanjem spomen ploče na ulazu u kanjon Nevidio u subotu, 1. avgusta, biće obilježeno pet decenija od kada je ekipa Planinarsko-smučarskog društva „Javorak“ prošla kroz posljednji osvojeni kanjon u Evropi. Toga dana, u organizaciji „Javorka“ i Opštine Šavnik, biće organizovana i izložba, a svi zainteresovani moći će da prođu kroz kanjon i uvjere se u ljepote Neviđboga, kako kanjon zovu Durmitorci.

Ekipa koju su čini planinari “Javorka“ Miloš Bojanović, Boško Vulanović, Stevo Vujičić, Ratko Gaga Lučić, Nikola Šunja Mrvaljević, Pavle Vučurović, Božidar Frinjo Kontić i Miodrag Kovačević, novinar „Politike“ Vlado Mićunović i snimatelji RTV Milan Pešić i Milun Tadić, 31.jula u deset ujutro krenula je u dvodnevnu avanturu za istoriju.

Mrvaljević se, na konferenciji za novinare, prisjetio događaja kada je 11 entuzijasta u patikama, kupaćim gaćama i kacigama pozajmljenim od radnika Boksita, krenula u osvajanje kanjona. Evocirajući uspomene na tu 1965, Mrvaljević je pomenuo i članove prateće ekipa koja je vodila računa da se domaće i divlje životinje ne približe kanjonu i ne izazovu oburdavanje kamenja, kao i grupe mještana koja nije skrivala strah da li će neustrašivu jedanaestorku „progutati“ Neviđbog.

Prisjetio se Mrvaljević virova, kanjona i kaskada, okomitih stijena uz koje su se peli, vodopada, ali i noći provedene u tzv. paukovoj mreži, na temperaturi od šest stepeni.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić kazao je da će u subotu biti postavljena ploča sa imenima 11 veličanstvenih, organizovana izložba „Kanjon nekad i sad“, a da će svi koji toga dana, uz vodiče „Javorka“, odluče da prođu kroz Nevidio biti oslobođeni takse od pet eura koja je nedavno usvojena na sjednici SO.

„Opština će dodijeliti i povelju svim članovima te prve ekspedicije. Nažalost, samo su petorica živa, tako da će povelja posthumno biti dodijeljena i ostaloj šestorici“, kazao je Vujičić.

Đorđije Vujičić je kazao da je organizovano bavljenje planinarenjem u Crnoj Gori počelo sa ekipom koja je osvojila Nevidio i kasnije osnovala Gorsku službu spašavanja.

Valorizacija kanjona

Vujičić je kazao da se Opština Šavnik trudi da u zadnje dvije godine na pravi način valorizuje kanjon, spomenik prirode koji se prostire na 177 hektara, i koji će biti sastavni dio budućeg regionalnog parka Dragišnica–Komarnica.

Kazao je da čitav sliv Komarnice (Mala i Velika Komarnica) predstavlja pravo prirodno bogatstvo i da je potrebno da se svi predjeli koji se prostiru na pomenuta 43 kilometra valorizuju na pravi način jer to svojom atraktivnošću zaslužuju.

Prema njegovim riječima, za prva 22 dana, od kada se taksa naplaćuje, kroz kanjon je prošlo 305 osoba, dok je isti posjetilo njih preko 600.

„Svaki euro od takse biće vraćen kanjonu kroz njegovu valorizaciju i promociju. U odnosu na prošlu godinu, turistička posjeta Komarnici je veća, a tu su još i avgust i septembar kada očekujemo još turista“, kazao je Vujičić.

Bez podrške planinarskog saveza i Opštine Nikšić

Na pitanje novinara da li je u organizaciju jubileja uključen Planinarski savez Crne Gore, Vujičić je kazao da je pitanje koliko oni poznaju istorijat planinarstva u Crnoj Gori.

„Kada dolazi neko od zvaničnika iz visokog vrha svi se ’nacrtaju’ u prve redove i po tri sata ranije i ne možeš ih ni kalašnjikovim odbiti, a kada je skromna svečanost u pitanju nigdje ih nema. Nijesmo naišli na podršku Opštne Nikšić, pa se pitamo čije smo mi društvo“, kazao je Mrvaljević i zahvalio se Opštini Šavnik i njenom predsjedniku nqa podršci koju su im pružili u organizovanju jubileja.

Galerija

Bonus video: