DOSTAVILI DOKUMENTACIJU

Demokrate o Bazaru: Kako je oštećen Glavni grad u korist "Čelebića"

Dokumentacija koju posjeduju Demokrate, kako su naveli, ukazuje da je izgradnja i podjela sadržaja tržnog centra Bazar, rađenog u formi privatno-javnog partnerstva između Glavnog grada Podgorica i preduzeća „Čelebić”
96 pregleda 38 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Demokratska Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2015. 17:57h

Demokratska Crna Gora pribavila je dokumentaciju o, kako su saopštili njeni predstavnici, nezakonitim radnjama u vezi sa izgradnjom i podjelom sadržaja Tržnog centra Bazar u Bloku 5.

Zdenka Popović i Vladimir Čađenović iz Demokratske Crne Gore zbog toga su danas, ispred Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) održali konferenciju za novinare.

Oni su vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, dostavili detaljnu informaciju sa pratećim aktima, kako bi sproveo potrebne radnje, po potrebi pribavio dodatna obavještenja i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja ocijenio ispunjenost uslova za preduzimanje mjera krivično-pravne odgovornosti zbog ogromne štete nanesene Glavnom gradu, u korist preduzeća „Čelebić“.

Dokumentacija koju posjeduju Demokrate, kako su naveli, ukazuje da je izgradnja i podjela sadržaja tržnog centra Bazar, rađenog u formi privatno-javnog partnerstva između Glavnog grada Podgorica i preduzeća „Čelebić”, učinjena na štetu Glavnog grada, a u korist privatnog partnera.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali i da je glavni administrator Glavnog grada Podgorice, nezakonito oslobodio preduzeće „Čelebić“ plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse, koja je obvezniku utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda.

Demokrate podsjećaju da je krajem 2010. godine sklopljen Ugovor o zajedničkoj izgradnji između Glavnog grada i „Čelebića“ u vezi sa realizacijom zajedničkog projekta – izgradnja zelene pijace i šoping centra u Bloku 5, u Podgorici, u formi privatno-javnog partnerstva koji su potpisali tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša i vlasnik firme, Tomislav Čelebić.

„Ugovorom nije predviđena površina objekta koji je predmet izgradnje, kao ni površina i sadržaji koji će 'Čelebiću' pripasti od izgrađenog objekta koji je predmet privatno-javnog partnerstva. Navodeći da će glavni grad za ulog od oko osam hiljada kvadrata i oslobađanja komunalija za objekat nepoznate površine dobiti zelenu pijacu površine od oko 1,1 hiljadu kvadrata i parking mjesta površine šest hiljada metara kvadratnih, ostavljena je međutim široka formulacija u članu 3.2. Ugovorakoja kaže da suinvestitoru pripadaju svi ostali sadržaji“, navele su Demokrate.

Upravo je ovako široka formulacija, kako su ocijenili, bila pokriće za mahinacije koje će staviti privatnog investitora u privilegovan položaj na štetu Glavnog grada i građana Podgorice.

„Nakon završetka objekta i svečanog otvaranja 08. oktobra 2012. godine, susreli smo se sa činjenicom da umjesto prizemlja (zelene pijace i samoposluge) i prvog sprata (prodavnica mješovite robe) kako je bilo predviđeno članom 1.3. Ugovora, objekat ima i drugi sprat na kome se nalaze sportsko-rekreativno-zabavni sadržaji površine oko tri hiljade kvadrata“, rekli su iz Demokratske Crne Gore.

Kako su dodali, nakon završetka radova, svečanog otvaranja i dobijanja upotrebne dozvole kako je tvrdio gradonačelnik prilikom otvaranja objekta, kreće su u sačinjavanje aneksa ugovora na koje Skupština Glavnog grada nikada nije dala saglasnost, iako je dala saglasnost na osnovni Ugovor 28. aprila 2011. godine.

Napravljena su dva aneksa Ugovora, a prvim je podijeljen sadržaj u objektu tako da je prdeuzeću „Čelebić“ pripalo blizu šest hiljada metara kvadratnih ekskluzivnog poslovnog prostora, a Glavni grad je dobio 6,9 hiljada kvadrata, od čega 5,67 hiljada u vidu parking mjesta i 930 kvadrata zelene pijace.

„Sva parking mjesta su kasnije izdata 'Čelebiću' za 20 hiljada eura na godišnjem nivou, tako da preduzeće faktički raspolaže sa preko 90 odsto Bazara, iako je Glavni grad uložio u privatno-javno partnerstvo oko osam hiljada kvadrata zemljišta na jednoj od najljepših lokacija i oslobodio suinvestitora naknade za komunalno opremanje objekta površine blizu 13 hiljada kvadrata“, navode Demokrate.

Glavni grad od pomenutog dobitka, kako kažu, od ovog partnerstva prihoduje 20 hiljada na godišnjem nivou, a “Čelebić” taj iznos zaradi od samo jednog poslovnog prostora.

„Gdje su hiljade i hiljade preostalog? Prema zvaničnoj izjavi njihovog ovlašćenog predstavnika od prije nekoliko dana, 'Čelebić' je uložio u navedeno partnerstvo četiri miliona eura, što odgovara vrijednosti uloga Glavnog grada saglasno Ugovoru. Kako je za istu vrijednost uloga, 'Čelebić' dobio blizu šest hiljada kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora, a Glavni grad Podgorica približno istu kvadraturu, ali u vidu parking mjesta?“, pitali su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su saopštili da se Aneksom 2 željelo klasičnim manipulacijama predstaviti da je Glavni grad vrijednosno dobio približno onoliko koliko je i uložio.

U Aneksu je navedeno da je Glavni grad uložio zemljište vrijednosti od oko 2,29 miliona eura i naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu 1,67 miliona (manje nego u osnovnom ugovoru gdje je naveden iznos 1,7 miliona).

„Ono što je plastični dokaz suštine ovog posla, koji je sklopljen na štetu Glavnog grada je način obračuna vrijednosti sadržaja koji su pripali Glavnom gradu“, ocijenile su Demokrate.

Tako je procijenjeno da kvadrat parking prostora vrijedi 450 eura, a zelene pijace 1,09 hiljada eura, što zajedno sa pomoćnim objektima daje vrijednost koja pripada gradu u iznosu od 3,8 miliona i to je manje za 124,4 hiljade u odnosu na procjenu uloženog.

„Međutim i dio te razlike je opravdan na način što se kaže da je 'Čelebić' izveo dodatne radove u vrijednosti od 40,6 hiljada eura, iako je gradonačelnik Miomir Mugoša prilikom otvaranjatvrdio da je sve završeno i da objekat ima upotrebnu dozvolu“, rekli su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su VDT zamolili da ih o postupanju nadležnog državnog tužioca po ovom obavještenju, blagovremeno obavijesti.

Čelebić: I mi ćemo dostaviti dokumentaciju

Iz kompanije Čelebić su saopštili da su zadovoljni što su iz Demokratske Crne Gore "konačno predali dokumentaciju Vrhovnom državnom tužiocu, pa će se nadležni organi njome baviti, a ne oni putem medija."

"I mi ćemo, naravno, uredno dostaviti svu dokumentaciju vezanu za Tržni centar Bazar, prepustiti nadležnim organima da obave svoj posao, I nastaviti da realizujemo aktuelne projekte jer je to nešto što zbilja ima i svrhu i značaj", navodi se u saopštenju kompanije "Čelebić".

Preporučujemo za Vas