Savez penzionera mimo konkursa dobio pet miliona eura

Penzioner i delegat u Skupštini NVO Udruženja penzionera Podgorice Veselin Grdinić sumnja da Fond PIO nezakonito dodjeljuje novac Savezu, ali i da ta NVO nezakonito posluje
704 pregleda 4 komentar(a)
Udruženje penzionera Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Udruženje penzionera Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.09.2018. 18:30h

Nevladina organizacija (NVO) Savez udruženja penzionera Crne Gore godišnje troši oko 500 hiljada eura iz budžeta Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), koje dobija mimo konkursa i kontrole tog državnog organa.

Iz Fonda PIO, na čijem čelu je Dušan Perović, tvrde da su u posljednjih deset godina toj NVO isplatili blizu pet miliona eura za dodjelu jednokratnih socijalnih pomoći, sufinansiranje izgradnje stanova za penzionere, klubove penzionera, nabavku zimnice, kao i organizaciju odmora i oporavak u ulcinjskom hotelu „PIO“ i „Gorske oči“ na Žabljaku.

“U periodu od 2008. do 2018. godine Savezu udruženja penzionera Crne Gore transferisana su sredstva u iznosu od 4.886.913 eura, a na ime jednokratnih socijalnih pomoći, na ime sufinansiranja nabavke zimnice pod povoljnijim uslovima i drugo”, piše u odgovoru Fonda PIO.

Penzioner i delegat u Skupštini NVO Udruženja penzionera Podgorice Veselin Grdinić sumnja da Fond PIO nezakonito dodjeljuje novac Savezu, ali i da ta NVO nezakonito posluje.

“Ovim putem pozivam državnog tužioca da od mene kao građanina uzme izajavu na pomenute okolnosti i da pokrene istragu vezano za dokaze koje posjedujem koje ne mogu na ovom mjestu prezentovati”, kazao je Grdinić.

NVO Savez penzionera Crne Gore osnovan je 2000. godine, a na njenom čelu trenutno sjedi Branko Vešović. Savez je osnovalo pet nevladinih organizacija - udruženja penzionera Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Danilovgrada i Podgorice.

Fond ne kontroliše milione koje dobija Savez penzionera?

Fond PIO tvrdi da se potrošnja sredstava u zavisnosti od namjene vrši na osnovu odluka Upravnog odbora Fonda, u kojem, između ostalih sjedi i Vešović, i shodno zaključcima Vade Crne Gore, odnosno njenog Socijalnog programa.

Fond PIO, međutim, nije odgovorio kako jedna NVO po automatizmu dobija novac iz državnog budžeta, na osnovu kojih odluka UO-a se dodjeljuje novac Savezu, zašto nijesu raspisali konkurs za sredstva iz budžeta, kakva je praksa u regionu, niti zašto ne kontrolišu da li je novac potrošen u namjene za koje je dat.

Tvrde da je riječ o organizaciji koju čini 90 odsto svih penzionera u Crnoj Gori, koja se u skladu sa svojim Statutom, bavi svim pitanjima od značaja za najstariju populaciju u državi.

“Ova organizacija je jedina koja može da sprovede aktivnosti na realizaciji Socijalnog programa Vlade Crne Gore za svoje članstvo na teritoriji cijele Crne Gore”, piše u odgovoru Fonda.

Oni “Vijestima” nijesu odgovorili da li su obavezni da kontrolišu na koji način Savez penzionera troši novac koji im je transferisan. Oni su saopštili da je upustvom o radu Državnog trezora Crne Gore propisano da se deset godina moraju čuvati finansijski izvještaji i računovodstvena dokumentacija potrošačke organizacije, na osnovu kojih je izvršena potrošnja državnog novca.

Pored pomenutih pet miliona, Fond PIO ovoj NVO uplaćuje oko 636 hiljada eura godišnje od članarina, koje penzioneri uplaćuju Savezu.

Grdinić tvrdi da Vešović i dalje krši zakon

Vešović je “Vijestima” kazao da se novac koji se uplati na račun nevladine organizacije, na čijem je čelu, tu ne zadržava ni 24 časa, već se odmah transferiše na 24 lokalna udruženja i 273 mjesna udruženja.

“Riječ je o novcu koji se uplaćuje u humanitarne svrhe, kako bi lokalna udruženja penzionera imala za svoje aktivnosti u dijelu stambene izgradnje, pomoći najugroženijim penzionerima, dijeljenju zimnica, rekrativnim i sportskim aktivnostima i drugo”, kazao je Vešović “Vijestima”. On je rekao da nema nezakonitosti u njihovom radu, što je prošle godine utvrdilo i tužilaštvo.

“Tužilaštvo je pročešljalo sve izvještaje o poslovanju organizacije i da je bilo nečeg nezakonitog, sigurno bi to pronašli”, kazao je.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u maju je utvrdila da je Vešović kršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je istovremeno zarađivao u UO Fonda PIO i Savezu penzionera. Vešović tvrdi da je postupio po odluci Agencije i odrekao se mjesečne zarade od 721 euro, koliko je zarađivao kao predsjednik NVO.

Grdinić tvrdi da Vešović i dalje prima mjesečnu nadoknadu za svoj “teški i odgovorni rad i ne pada mu na pamet da vrati protivzakonito uzeta sredstva i podnese ostavku kao moralni čin”. Grdinić je tražio od Agencije da provjeri da li je Vešović u konfliktu interesa jer je istovremeno sa funkcijom predsjednika Saveza i član UO Fonda PIO, koji odlučuje o dodjeljivanju sredstava toj NVO.

“Znači na moje postavljeno pitanje o jednoj stvari, komisija odlučuje o drugoj, a pri tom ne konstatuje da je Branko Vešović preko 10 godina javni funkcioner - član Upravnog odbora Fonda PIO i predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore i da je, prema mojoj računici, protivzakonito prihodovao oko 87.000 eura, kao ni da li je u obavezi da ta sredstva vrati penzionerskoj sirotinji Crne Gore”, kazao je Grdinić.

On je pozvao i sve zainteresovane penzionere da pokrenu inicijativu da se utvrde istine o imovini penzionera Crne Gore, kao i o akcijama koje posjeduju u preduzećima Crne Gore “da bi se skinula magla i došli do pravih podataka”.

“Penzioneri nezakonito koriste državne simbole”

Grdinić tvrdi da lokalna udruženja penzionera i Savez penzionera protivzakonito koriste državne i simbole institucija.

Kao primjer je naveo Udruženje penzionera Podgorice, čiji je član, koji na tabli iznad vrata svojih prostorija na Trgu Božane Vučinić, pored imena te NVO, imaju utisnut državni i grb glavnog grada.

Grdinić je rekao da NVO na taj način pokušava obmanuti javnost da je riječ o državnoj instituciji, a ne nevladinom udruženju. Tvrdi da se na Skupštini tog udruženja nezakonito intonira himna.

Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore propisuje da državne simbole mogu koristiti državne institucije, sportska i kulturna udruženja koja predstavljaju državu na takmičenjima, ali se ne pominju NVO.

Grdinić: Transparentniji su masoni

Grdinić tvrdi da je u periodu od 2008. do 2018. godine iz Fonda PIO Savezu uplaćeno, uključujući članarine oko 11 miliona eura.

“Napominjem da udruženje postoji od 2000. godine, znači 18 godina, tako da je taj iznos grubo oko 20 miliona eura. Smatram da toliki novac, koji je došao na račune penzionerskih organizacija, zaslužuje veliku pažnju što bi bilo i korisno za ljude koji su upravljali ovim sredstvima da se, ukoliko postoji sumnja da je protivzakonito utrošen, to raščisti”, kazao je Grdinić.

Tvrdi da transparentnije od Saveza penzionera radi “masonska loža”, jer organizacija od 120 hiljada članova nema sajt i mejl adresu.

“Pouzdano znam da se sredstva za rad u udruženju Podgorica vrši u gotovini sve na ruke”, kazao je.

Bonus video: