Stojite duže od 10 sekundi: Ugasite motor vozila i smanjite emisiju štetnih gasova

Kampanju je inicirao Centar za održivi razvoj i Ministarstvo turizma, u saradnji sa Opštinom Herceg-Novi i trajaće do 2020. Godine. Crna Gora je začetnik ovakvih akcija u regionu
87 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 10:17h

Kampanja “Ugasi motor” počinje danas na graničnom prelazu Debeli brijeg i na trajektnom prelazu Kamenari-Lepetane, a namijenjena je vozačima koji se na tim lokacijama zadržavaju duže od 10 sekundi.

Kampanju je inicirao Centar za održivi razvoj i Ministarstvo turizma, u saradnji sa Opštinom Herceg-Novi i trajaće do 2020. Godine. Crna Gora je začetnik ovakvih akcija u regionu.

Na pres konferenciji koja je sinoć (20. jul) održana u Parku Boka iz Centra za održivi razvoj su poručili da je kampanja dio projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori", koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, u ukupnoj vrijednosti od tri miliona dolara.

Predstavnica Centra Jelena Janjušević je naglasila da cilj kampanje nije samo spriječavanje zagađenja životne sredine, već i da kod posjetilaca ostavimo kvalitetniji turistički utisak.

Prema planu, nakon Debelog brijega i trajektnog prelaza, kampanja će vremenom obuhvatiti i parkinge i benzinske pumpe.

Načelnik sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju , komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić je podsjetio da Herceg-Novi ima dvije neuralgične tačke: granični prelaz Debeli brijeg i trajektni prelaz Kamenari.

Apelovao je na građane, ali i na sve one koji se zadržavaju na tim mjestima, da ugase motore kako bi smanjili emisiju štetnih gasova.

Galerija

Bonus video: