Voda u Pljevljima mutna na sva tri izvorišta

Ekolozi pozivaju da se građani, koji su su primorani da kupuju flaširanu vodu ili odlaze na izvorišta, oslobode plaćanja
870 pregleda 0 komentar(a)
Pljevljaci nose bidonima vodu sa izvora Vodice, Foto: Goran Malidžan
Pljevljaci nose bidonima vodu sa izvora Vodice, Foto: Goran Malidžan

Voda iz sva tri izvorišta sa kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom, Breznice, Jugoštice i Pliješa, nije za piće.

To je “Vijestima” potvrdila zdravstveno-sanitarna inspektorka Olivera Lučić Miler na osnovu posljednjih rezultata analize voda gradskih vodovoda u Pljevljima.

Ona je kazala da voda nije za piće zbog povećane mutnoće, koja prelazi dozvoljene granice.

Voda iz Vodovoda “Breznica” i “Jugoštica” već deset dana nije za upotrebu, dok je voda sa postrojenja za preradu “Pliješ”, sa kojeg se snabdijeva najveći dio grada, zbog povećane mutnoće nije za piće od juče.

Lučić-Miler ističe da mutnoća sa izvorišta Breznica i Jugoštica opada u odnosu na prije nekoliko dana, ali i dalje prelazi dozvoljene granice.

Kazala je da je voda sa obje česme kod Motela “Vodice”, ispravna i da se može koristiti za piće. Sa ovog izvora Pljevljaci se većinom snabdijevaju vodom kada voda iz gradskog vodovoda nije za piće.

Higijenski je neispravna voda kod Manastira Sveta trojica sa kojeg Pljevljaci takođe donose vodu u periodu kada voda nije za upotrebu.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je odgovorne u Opštini Pljevlja i preduzeću Vodovod da građane oslobode plaćanja vode za period kada ona nije bila za upotrebu.

„Građani su primorani da kupuju flaširanu vodu ili odlaze na neko od izvorišta da u bidonima donose vodu. Pitanje je koliko je voda ispravna za piće i u periodu kada je zvanično za upotrebu, s obzirom na veliko zagađenje životne sredine u Pljevljima. Treba da se ispitaju izvorišta na teške metale”, rekao je Mitrović.

Mitrović kaže da lokalna vlast ništa ne preduzima da se stanje kvaliteta vode popravi, niti je postavilo cisterne odakle bi građani mogli da se snabdijevaju vodom u periodu kada nije voda iz gradskog vodovoda za upotrebu.

On kaže da nije počela rekonstrukcija postrojenja za preradu vode “Pliješ” koje je građanima obećao predsjednik opštine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić nedavno je kazao da Opština sama ne može relizovati projekat rekonstrukcije Postrojenja za preradu vode “Pliješ”.

On je kazao da će prema projektu rekonstrukcija koštati 3,5 miliona eura.

Bonus video: