Teren za gradnju autoputa jako zahtjevan

Istraživanje traje dvadesetak dana, a iz CRBC-a su precizirali listu prioriteta koju treba ispitati
50 pregleda 11 komentar(a)
autoput, Foto: Vesko Belojević
autoput, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.07.2015. 17:35h

Geotehnička istraživanja i ispitivanja duž dionice autoputa Smokovac-Mataševo jako su velik i zahtjevan projekat, ocijenila je izvršna direktorka kompanije “Geoprojekt” Marina Popović.

“Geoprojekt” je jedna od osam firmi koji su podizvođači kineskoj kompaniji CRBC, a kojima je Vlada dala saglasnost da rade.

Popovićeva je “Vijestima” kazala da se istraživanja i ispitivanja terena sprovode više od 20 dana i da za sada imaju samo preliminarne rezultate.

"Riječ je o jako zahtjevnom terenu, pretežno čvrste stjenske mase, a kroz koji treba da se grade tuneli i mostovi. Vrlo malo je 'slobodnih dionica'”, pojasnila je ona i dodala da je CRBC precizirao listu prioriteta koju treba ispitati.

Ona je naglasila da je “Geoprojekt” lider istraživanja, ali da rade kao konzorcijom u čijem su sastavu slovenačka i beogradska kompanija.

Za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje pripremnih radova angažovani su podgoričke firme “Geo max group”, “Inter project” i “Entasis”, “Institut Sigurnost”, “Hidrocop”, “Gratom L” i “Beton Montenegro” i nikšićki “Ramel”.

Angažovanje domaćih podizvođača predviđeno je podklauzulom Ugovora o projektovanju i izgradnji, a predviđeno je da ne može biti manje od 30 odsto u odnosu na ukupnu vrijednost projekta.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je posebna pažnja posvećena angažovanju domaćih podizvođača.

"Kako bi se omogućio odgovarajući transfer znanja i tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta poslovanja crnogorskih kompanija, kao i sticanja odgovarajućeg iskustva i razvijanja sposobnosti i vještina. To će domaćim kompanijama omogućiti, prije svega opstanak na tržištu u uslovima oštre konkurencije i sve teže predvidivih tržišnih kretanja, a zatim i dalje unapređenje poslovanja, rast i razvoj”.

Procijenjeno je da će izgradnja autoputa, za koji je Vlada uzela kredit od kineske Eksim banke, koštati 809,6 miliona eura. Izgradnja je zvanično počela 11. maja, a u toku su pripremni radovi. Dionica je duga 41 kilometar, a imaće 45 mostova i 32 tunela.

Bonus video: