Nijesu širili istrage zbog "manjih nezgoda"

Iako su lani napravljeni pomaci u opremanju, Komisija je, međutim, još u povoju - čine je samo tri stalna člana, po jedan za svaku vrstu saobraćaja, te nezavisni stručnjaci koji se po potrebi angažuju
64 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro Airlines Fokker F 100, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines Fokker F 100, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2015. 17:34h

Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova istraživala je prošle godine dva slučaja, zaključila da je riječ o “manjim nezgodama” i nije pokretala “širu istragu”.

Inspektori su istraživali incident koji se dogodio 20. avgusta 2014. godine na Slovenskoj plaži, u Budvi, kada je paraglajdista, bez dozvole, izgubio kontrolu i udario u parkirani automobil. Tom prilikom, lakše je povrijeđena njegova saputnica, o čemu su “Vijesti” tada pisale...

“Komisija je istoga dana sa pilotom paraglajdera izvršila informativni razgovor i prema viđenom stanju zaključila da se ne radi o 'nesreći', ni o 'ozbiljnoj nezgodi', na način kako iste definiše Zakon o vazdušnom saobraćaju. Slučaj su procesuirali inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo i preduzeli mjere prema pilotu paraglajdera koji je u tom momentu bio bez dozvole za obavljanje letova u tandemu”, piše u izvještaju o radu.

Drugi slučaj odnosi se na avion “Montegro erlajnza” (MA), kojeg je lovac francuskog ratnog vazduhoplovstva presreo 15. juna, na liniji Tivat - London. Borbeni avion je poletio kako bi se uvjerio šta se događa, s obzirom da iz letjelice MA nijesu odgovarali na radio-pozive francuske kontrole letjenja.

“U komunikaciji sa francuskom agencijom za istraživanje nezgoda u vazduhoplovstvu BEA, Komisija je došla do saznanja da taj slučaj kod njih nije evidentiran kao ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja, niti im je prijavljen. U tom i slučaju paraglajdera, Komisija je zaključila da se radi o manjim nezgodama i nije pokretana šira istraga. Slučajevi će biti uvršteni u bazu podataka i korišteni za kasnije analize”.

Shodno odluci Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Komisija je ove godine već preuzela istraživanje pomorske nezgode norveškog kruzera “Viking Star”, koji se 7. aprila, pod udarima olujne bure, umalo nasukao u luci Kotor.

Odlukom Vlade, ovaj državni organ je krajem prošle godine transformisan u Nacionalnu komisiju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nezgoda i nesreća, čime je, bar na papiru, postao pandan čuvenom američkom NTSB-u (National Tranpsortation Safety Board).

Iako su lani napravljeni pomaci u opremanju, Komisija je, međutim, još u povoju - čine je samo tri stalna člana, po jedan za svaku vrstu saobraćaja, te nezavisni stručnjaci koji se po potrebi angažuju.

Istraga "ozbiljne nezgode" iz 2012. godine još nije završena

Komisija ni lani nije uspjela da kompletira istragu "ozbiljne nezgode" koja se dogodila 16. novembra 2012. nad Jazom, kada je u zonu kretanja putničkog aviona MA ušao mali avion - "cesna".

Riječ je o avionu privatne srbijanske kompanije koja je bila angažovana da u Crnoj Gori sprovede akciju vakcinacije divljih životinja protiv bjesnila, bacanjem iz vazduha mamaca u kojima se nalazi vakcina.

"Slučaj je istraživan u obimu koji je bio moguć. Sakupljeni su i proučeni materijali istrage koju su sproveli inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo i trenutno se radi na uspostavljanju komunikacije sa Komisijom iz Srbije, kako bi se mogli obaviti informativni razgovori sa posadom aviona... koji je učestvovao u nezgodi... Završetak ove istrage će biti prioritet u radu Komisije".

Bonus video: