Ansip: Budućnost Crne Gore je u jedinstvenom digitalnom tržištu Evrope

Lazović je, kako je saopšteno iz Vlade, naglasio da proces izgradnje informacionog društva po evropskim standardima presudno doprinosi modernizaciji javne uprave, ukupnom ekonomskom razvoju države i kvalitetu života građana
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2015. 15:24h

Crna Gora je dostigla visok nivo usaglašenosti sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) iz oblasti informacionog društva, a dalji razvoj omogućiće joj da nakon pristupanja zauzme svoje mjesto na jedinstvenom digitalnom tržištu Evrope.

To su danas u Briselu zaključili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović i potpredsjednik Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Lazović je, kako je saopšteno iz Vlade, naglasio da proces izgradnje informacionog društva po evropskim standardima presudno doprinosi modernizaciji javne uprave, ukupnom ekonomskom razvoju države i kvalitetu života građana.

Ansip je, kako se navodi, istakao da budućnost Crne Gore vidi u jedinstvenom digitalnom tržištu Evrope, i da je Crna Gora na dobrom putu da u oblasti informacionih tehnologija uskoro dostigne potrebne standarde za članstvo u EU.

Predstavio je planove za realizaciju nedavno usvojene Strategije Evropske unije za jedinstveno digitalno tržište, čiji je cilj objedinjavanje nacionalnih tržišta unutar EU, uz moguće kreiranje 3,8 miliona novih radnih mjesta i doprinos od 415 milijardi eura evropskoj ekonomiji.

Lazović je razgovarao i sa komesarom za digitalnu ekonomiju i društvo Ginterom Etingerom i direktoricom za digitalna poslovna rešenja u Evropskoj komisiji Gertrudom Ingeštad.

Naglašavajući punu kompatibilnost razvoja informacionog društva u Crnoj Gori sa zemljama Evropske unije, Etinger je izrazio uvjerenje da digitalna politika može postati prva oblast u kojoj će Crna Gora zadovoljiti standarde za članstvo u Evropskoj uniji.

"U tom smislu, komesar je pozdravio napredak koji je Crna Gora ostvarila u razvoju informacionog društva i naglasio spremnost Evropske komisije da pruži punu podršku u realizaciji preostalih obaveza iz pregovaračkog procesa za poglavlje 10, kao i nastojanju Crne Gore da dostigne standarde jedinstvenog digitalnog tržišta EU", navodi se u saoptšenju.

Lazović je predstavio rezultate u realizaciji crnogorske Strategije razvoja informacionog društva, naglašavajući da je u narednom periodu u planu intenzivniji razvoj infrastrukture za veću dostupnosti interneta velikih brzina, naročito u ruralnim područjima.

Na sastanku sa Ingeštad, izraženo je interesovanje Crne Gore da pristupi programu EU „Interoperabilna rješenja za evropske javne administracije (ISA)“.

Učešćem u tom programu, Crna Gora će imati pristup fondovima EU za razvoj informatičkih rješenja koja će značajno unaprijediti kvalitet, brzinu i efikasnost pružanja javnih usluga.

"Ingeštad je naglasila da Crna Gora ostvaruje najzapaženije rezultate u oblasti elektronske uprave u Jugoistočnoj Evropi, ocijenivši veoma značajnom činjenicu da zauzima 45. mjesto na globalnom indeksu Ujedinjenih nacija o razvijenosti elektronske uprave", kaže se u saopštenju.

Bonus video: