"Vis" putuje na dno mora u Istri: Komandni brod YU mornarice atrakcija za ronioce

Glavna paluba broda biće na dubini do 20 metara, što će olupinu činiti dostupnom većini ronilaca - početnika
271 pregleda 13 komentar(a)
brod Vis, Foto: Shipspotting
brod Vis, Foto: Shipspotting
Ažurirano: 15.07.2015. 05:21h

Nekadašnji komandni brod Flote Jugoslovenske Ratne Mornarice, brod “Vis“, uskoro će biti namjerno potopljen kod rta Kamnejak, u Istri, kao ronilačka atrakcija.

Kako pišu hrvatski mediji, potapanje broda biće pionirski poduhvat u Hrvatskoj.

Praksa namjernog potapanja isluženih ratnih brodova i njihovog pretvaranja u ronilačke atrakcije godinama je prisutna u svijetu, naročito u SAD, koja je za to iskoristila čak i stari nosačl aviona “Oriskany“.

“Vis” će, prema riječima njegovog vlasnika, preduzetnika Arsena Brajkovića, biti očišćen od svih potencijalno štetnih materija i predmeta opasnih za ronioce, prije nego što bude potopljen.

Planirano je da glavna paluba broda bude na dubini od 18 do 20 metara, što će olupinu činiti dostupnom većini ronilaca - početnika.

Brod je izgrađen 1956. u Puli kao putnički brod, ali je za razliku od četiri “blizanca” opremljen jakim sredstvima radio-komunikacije i drugom posebnom vojnom opremom, naoružan PVO topovima i pretvoren u komandni brod.

Brod od 662 tone, dug 57 i širok skoro 9 metara, imao je i udobne salone i druge prostorije, u koje je, pored članova redovne posade, mogao da primi i 35 oficira.

U Crnoj Gori je u više navrata pokretana inicijativa da se na sličan način obogati ponuda ovdašnjeg ronilačkog turizma, stvore vještaki grebeni na kojima se razvija morski život i kvalitetne vrste riba dobijaju nova staništa, a istovremenu stvaraju fizičke prepreke za nelegalno kočarenje.

Država zvanično nije podržala nijednu inicijativu.

Najambicionzija je bila ideja hercegnovskog ronioca, istraživača podmorja i autora dokumentarnih filmova, Dragana Gačevića koji se založio da se na morskoj granici Crne Gore i Hrvatske, ispred Boke, namjerno potopi rashodovana raketna fregata “Split“.

Vlada se oglušila o taj zahtjev, pa je 95 metara dugi atraktivni stari ratni brod, od preko 2.000 tona, prodat Albancima za 400 hiljada eura, kao sekundarna sirovina.

“Split” je prije dvije godine završio izrezan u hrpi starog željeza u Draču.

Brajković kupio brod na kojem je služio vojni rok u JNA

“Vis“ je 1995. bio jedan od ratnih brodova koje je tadašnja Vojska Jugoslavije ustupila Vladi Crne Gore u zamjenu za stambeno naselje Pinješ kod Ulcinja, ali je, i pored toga, brod stacioniran u luci Bar i redovno korišten za potrebe Komande Mornarice.

Od Vlade ga je 2002. kupio Brajković, koji je nekada na “Visu“ služio vojni rok u JNA, s namjerom da stari, ali vrlo lijepi i kvalitetan brod, rekonstruiše u ultraluksznu mega-jahtu retro dizajna. Zbog nedostatka novca, Brajković taj plan nikada nije ostvario, pa je odlučio da “Vis“ koji već godinama trune na mrtvom vezu u Puli potopi.

Remorker atrakcija za ronioce

Na primorju su ipak napravljene četiri ronilačke atrakcije namjernim potapanjem rashodovanih i dotrajalih brodova - bivših minolovaca i ribarske koče “Pasqua“.

Igrom slučaja, odnosno nakon što su lopovi poharali taj brod, između Perasta i Risna prije dvije godine je potonuo i rashodovani veliki vojni remorker “Tunj“.

Atraktivni brod leži na samo petnaestak metara dubine, uz samu obalu, i postao je jedna od najvećih atrakcija za ronioce na primorju.

Bonus video: