Budvani blokirali gradsku luku: Cijena veza veća od vrijedosti barke

Zakup gradske marine preuzela je kompanija Stratex grupa iz koje je saopšteno da je luka slobodna za sve građane i da se cijene vezova za barke nijesu mijenjale proteklih pet godina
532 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2015. 12:25h

Mještani i ribari iz Budve sa oko 50 barki, tačno u podne na sat vremena blokirali su gradsku Dukley marinu protestujući zbog visokih cijena vezova.

U pamfletu kojim je bio oblijepljen grad uoči protesta, organizatori su naveli da protestuju zbog nedemokratskog i anticivilizacijskog onemogućavanja slobodnog pristupa građana luki, kao opštem dobru svih građana.

Zakup gradske marine preuzela je kompanija Stratex grupa iz koje je saopšteno da je luka slobodna za sve građane i da se cijene vezova za barke nijesu mijenjale proteklih pet godina, ne krijući iznenađenje da su povodom protesta oglasile i neke političke partije i pojedinci koji nijesu korisnici marine.

Nakon što su se okupili na šetalištu, oko stotinu mjetana ušlo je u svoje barke i odvezlo se na izlazu iz marine, gdje su blokirali akvatorijum da ni jedno od plovila, a ima privezanih više od 50 luksuznih jahti, nije moglo ni ući, a ni izaći iz gradske luke.

Uz sirene sa barki, zvižduke i povike "lopovi, lopovi" mještani su iskazali negodovanje zbog, kako su naveli "enormno visokih cijena vezova", kao i činjenice da je nekada gradska luka, koju su gradili sami mještani, danas od njih otuđena.

"Kap koja je prelila čašu i mještani se odlučili na protest su visoke cijene vezova, koje su enormne. Moja porodica je konkretno prošle godine platil zakup u marini za barku 800 eura. Nema te investicije koja to može opravdati. Zakupi u zavisnosti od metraže plovila idu i do 3.500 eura, međutim ono što ljudi koji protestuju vide je sistemska prenamjena luke u nešto što kasnije treba da bude marina i iz čega treba da nestanu građani", kazala je mještanka Božena Jelušić.

Prema njenim rječima građani će biti istrajni u protestu, jer za njih budvanska luka, budvanski porat je način života.

"I taj način života treba sačuvati, jer je grad upravo privlačan svima, što je u njega ugrađeno dva i po milenijuma načina života i načina mediteranskog bivstvovanja. Ovkvim načinom i nenalaženjem mjesta susreta, interesa grada i građana sa potencijalnim investitorima ili koncesionarima se čini medveđa usluga, i turizmu i održivom razvoju Crne Gore. Budva kada je već gotovo cio njen prostor potrošen, prelazi na uzurpciju mora. Tako da ovi građanski protesti ukazuju i Kotornima šta njih čeka, s obzirom na prilično jezive prognoze koje se tamo pripremaju vezano za iseljavanje pijace, i možda potencijalno skidanje Kotora sa liste svjetske baštine", upozorila je Jelušić.

Mještanin Mijo Čučka je naveo da je godišnji zakup za njegovu barku 560 eura, što je više od cijene samog plovila.

"Nama su barke i more tradicija, to nije luksuz. Kome je luksuz, neka ga naplaćuje. Mi smo se kao generacija podigli u ovoj luci, naši đedovi su se prehranili od mora i barki, i stvarno nije u redu da budu ovolike cijene. Tu luku su pravili upravo naši djedovi i sada je nama pristup visokim cijenama onemogućen", kazao je Čučka.

Pravni zastupnik mještana, advokat Dimitrije Dapčević, naveo je da na jednoj strani je zakupac, a na drugoj vlansici barki, koje služe uglavnom za ribolov.

"Zakupac je taj koji diktira cijene veza, ali imate i mještane kojima ta cijena prevazilazi vrijednost plovila koje koristi. Pošto JP "Morsko dobro" kao preduzeće koje zaključuje ugovor u ime Vlade Crne Gore sa korisnikom luke, ono treba da utvrdi i maksimalne cijene usluga na godišnjem nivou. Obratio sam se pisanim putem i očekujem iz "Morskog dobra" odogovor i u zavisnosti od toga vidjećemo kakvi će dalji biti koraci. Ako sve to bude u skladu sa zakonom, preostaju nam pregovori sa zakupcem, kako bi se postigao neki dogovor na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Dapčević.

Cijene nijesu mijenjane pet godina

Stratex grupa, kako je navedeno iz te kompanije preuzela je upravljanje marinom u Budvi prošle sezone.

"Pristup marini je apsolutno slobodan. Od tada smo posebno unaprijedili uslove za takozvane komunalne vezove koji se odnose na male ribarske barke registrovane za sport i rekreaciju. Do danas imamo ukupno 189 korisnika komunalnih vezova. Cjenovnik koji je na snazi za ove korisnike nije promijenjen od 2010. Pojedine cijene na godišnjem nivou su od 150 do 700 eura, a prosječna cijena na godišnjem nivou iznosi 327 eura. Ovaj cjenovnik dodatno usklađujemo sa JP "Morsko dobro". Nikada nismo imali ni jednu primjedbu od naših korisnika. Naprotiv, dodatno smo omogućili svima plaćanje u ratama i popust od 10 odsto za redovne klijente. Uz to skoro 70 odsto naših korisnika su penzioneri koji uživaju poseban popust od 30 odsto. Više puta smo organizovali ribarske večeri i u kontinuitetu pružamo besplatnu tehničku pomoć", naveli su iz Stratex grupe.

Kako su dodali jedino negodovanje sa kojim su bili suočeni prije nekoliko dana je bilo od nekoliko korisnika koji su spriječeni da "i dalje ilegalno i besplatno koriste marinu što su činili nekoliko zadnjih godina".

"Što se tiče naših planova ističemo da će buduća ribarska luka u okviru luke Budva imati najmanje 300 komunalnih vezova sa svim servisima i modernom ribljom pijacom, sanitarnim blokom, skladišnim prostorom, servisni pult za taxi brodove i poseban kran. Pozivamo sve koji imaju bilo kakvu dilemu oko poslovanja naše Marine da nam se direktno obrate”, naveli su iz Stratexa.

Galerija

Bonus video: