Vlada utvrdila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

“Novi zakon se donosi radi uspostavljanja uslova za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima svim građanima Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice Vlade
1 komentar(a)
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.07.2015. 18:04h

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, u cilju poboljšanja funkcionisanja, efikasnosti i kvaliteta zdravstvene službe.

“Novi zakon se donosi radi uspostavljanja uslova za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima svim građanima Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Kako se navodi, predloženim rješenjima istaknuta je posebna briga za zdravstveno i socijalno osjetljive i ugrožene kategorije stanovništva.

“Poboljšaće se funkcionisanje, efikasnost i kvalitet zdravstvene službe, uz definisanje posebnih programa u oblasti kadrova, mreže zdravstvenih ustanova, tehnologije i medicinskog snabdijevanja”, kaže se u saopštenju.

Regulisan je, kako je saopšteno, organizovani rad na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u skladu sa međunarodnim standardima i propisane mjere sistematske kontrole rada u zdravstvenim ustanovama.

“Usavršavanjem zdravstvenog sistema, teritorijalni raspored ukupnih zdravstvenih resursa biće ravnomjeran u odnosu na populaciju koju treba da opslužuje. Zdravstvena mreža biće organizovana tako da je građanima uvijek obezbijeđena dostupna zdravstvena zaštita i hitna medicinska pomoć, kao i ostvarivanje i ostalih načela zdarvstvene zaštite”, naveli su iz Vlade.

Vlada je, kako se dodaje, donijela i Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova.

“Propisanim kriterijumima stvoriće se zdrava konkurencija na farmaceutskom tržištu, kao jedan od načina za obezbjeđivanje sigurnije dostupnosti ljekova pacijentima i efektivnog utroška finansijskih sredstava za nabavku ljekova”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu urađene analize utvrđeno je da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova.

Uredbom je, kako je saopšteno, propisano da se koristi metodologija međunarodnog poređenja cijena, koja je najčešće korišćena metoda u većini zemalja EU za ograničenje cijena ljekova.

Vlada je danas usvojila Drugi kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015-2018.

“Vlada je konstatovala da je u drugom kvartalu značajno ubrzana dinamika programskih aktivnosti, ali da u realizaciji pojedinih obaveza još uvijek postoji određeno zaostajanje koje mora biti nadoknađeno pojačanim naporima nadležnih institucija, kako bi se do kraja trećeg kvartala dostigao stoprocentni stepen realizacije”, kazali sui z Vlade.

Usvojeni su i prvi polugodišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova za 23. i 24. pregovaračko poglavlje.

“Izražavajući zadovoljstvo postignutim stepenom ostvarenja akcionih planova, Vlada je naglasila da će, zbog izuzetnog značaja za ukupan proces evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, sprovođenje akcionih planova za 23. i 24. poglavlje i dalje imati najviši nivo prioriteta, sa obavezom svih institucija da u potpunosti ispune preuzete obaveze”, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju za borbu protiv HIV/AIDS-a od 2015. do 2020. godine, sa Akcionim planom 2015-2016.godina, kao i Strategiju upravljanja otpadom Crne Gore do 2030. godine.

Bonus video: