Novljani peticijom protiv Cecinog koncerta

"Sigurni smo da ćete angažovanjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik Mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg Novog", kazao je Nikola Koćalo
15837 pregleda 58 komentar(a)
Plakat kojim se najavljuje koncert Svetlane Cece Ražnatović, Foto: TO Herceg Novi
Plakat kojim se najavljuje koncert Svetlane Cece Ražnatović, Foto: TO Herceg Novi
Ažurirano: 14.02.2019. 13:07h

Koncertom folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović trebalo bi da bude zatvoren jubilarni 50. Praznik mimoze, a njen najavljeni nastup izazvao je negodovanja u najvećem bokeljskom gradu.

Mnogi građani Herceg Novom smatraju da Ražnatović "ne odslikava duh Praznika i grada".

Peticiju "Mimoza DA, Ceca NE" koju je inicirala grupa građana Herceg Novog do sada je potpisao veliki broj građana.

U peticiji se konstatuje da je proteklih decenija, bez obzira na različite društvene okolnosti cvijetna fešta u čast žutog cvijeta, proslavljana na dostojansven način uz poštovanje tradicionalnih kulturoloških vrijednosti

"Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene tradicije i njenih vrijednosti od strane pojedinaca uključenih u organizaciju ovog jubilarnog 50-tog festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas koja bi trebala biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg Novog, pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje. Angažavovanjem folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, pravosnažno osuđene i sa kriminalnim dosijeom za svečani čin zatvaranja NAŠEG praznika čini se nepopravljiva šteta ugledu Herceg Novog, tradiciji i iznačaju ovog festival", navodi se u peticiji.

Potpisnici peticije navode da su "zgranuti samovoljom neodgovornog dijela opštinskog rukovodstva koje nije u cjelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te u naše ime i na ovaj način oskranavilo sam jubilej. Trazimo da se ne mala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dažbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi, te iste iskoriste u humanitarne svrhe".

Potpisnici peticije navode da se distanciraju od ovakvog načina proslavljanja Praznika Mimoze.

Nikola Koćalo, vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata u Novom izrazio je protest zbog organizacije koncerta Ražnatović.

On ističe da su i ugostitelji, među ostalim, sopstvenim sredstvima koja uplaćuju po zakonu, i sami postali nevoljni finansijeri događaja, a da ih niko nije ni pitao.

"Nekad je grad Herceg Novi nazivan gradom umjetnika i to sa potpunim pravom. Da ne nabrajamo sve, od Iva Andrića do Voja Stanića. Mnogi velikani kulture su podarili Herceg Novom duhovnu auru zbog koje su turisti rado dolazili kod nas. Sigurni smo da ćete angažovanjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik Mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg Novog, čije urušavanje, na žalost, ne prestaje u poslednjih 30 godina. Uvjereni smo da Herceg Novom ne treba "budvanizacija". Herceg Novi treba da se vrati nekadašnjem sebi, upravo tom "Gradu umjetnika" koji je, kao takav, bio prepoznat širom svijeta”, uvjeren je Koćalo.

Kazao je i da turistička organizacija Herceg Novog ima zakonsko pravo da troši novac građana, ali apeluje "na nešto što se zove odgovornost prema tom, mukotrpnim radom, stečenom novcu istih tih gradjana".

"Da li nam je kultura i obrazovanje važno za sveukupni razvoj, pa i razvoj turizma? Mi smo sigurni da je temeljno važno i jedno i drugo. Sa ovakvim koncertima može se razvijati kafanski, ali turizam kulture, nikako", kazao je Koćalo.

Bonus video: