PREDSTAVIĆE DOKUMENTA

Uljarević najavila da će kazati ko je od funkcionera plagirao radove

Uljarević očekuje i da će pred nadležnim organima odgovarati i dekani fakulteta koji su napravili milionske dugove
170 pregleda 29 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2015. 11:23h

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević najavila je da će ta NVO u narednih godinu dana predstaviti dokumenta o javnim funkcionerima i ljudima iz akademske zajednice “koji su prekršili princip akademske etike i zakona”.

Ona je na konferenciji CGO “Da samo znanje donosi zvanje” saopštila da će to biti jedan od doprinosa te NVO u brobi protiv plagijata.

Prema riječima Uljarević, CGO je predložio i obavezu uvođenja obaveze da svi magistarski i doktorski radovi akademske zajednice, ali i funkcionera budu dostupni na portalima fakulteta, odnosno Ministarstva prosvjete.

Najavljući predstavljanje dokumentacije o novim slučajevima plagijata, Uljarević je kazala da očekuje da će “i reakcije nadležnih organa i akademske zajednice tada biti zrelija, profesionalnija i učinkovitija”.

Podsjetila je da je CGO podnio krivičnu prijavu protiv ministarke nauke Sanje Vlahović i člana Savjeta mladih DPS-a Milan Babovića zbog plagiranja tuđih naučnih radova:”Rasvjetljavanje ovih slučajeva je pravno ali i etičko pitanje”.

Uljarević očekuje i da će pred nadležnim organima odgovarati i dekani fakulteta koji su napravili milionske dugove, ali i “oni članovi rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG) koji su ih u tome štitili”.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da sistem obrazovanja, kao imunitet jednog društva, mora biti jak da zaštiti od virusa korupcije:”Onamo gdje se kreira svijest o društvenoj odgovornosti en smije biti mjesta korupciji”.

Poručio je da borba protiv korupcije mora biti proaktivna i “usmjerena na uzroke, pogotovo u oblastima gdje su posljedice dužeg trajanja, kao što je obrazovanje”.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić ocjenjuje da je vrlo bitno suočiti se sa problemima, kako bi bili efikasno riješeni.

Smatra da je važno i suočiti se sa konačnim prekidom prakse neetičnog i neprofesionalnog djelovanja u akademskoj zajednici.

Predsjednik Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Strahinja Vasiljević kazao je da i studenti u svojim redovima primjećuju određene vidove korupcije:”Naši predstavnici dobijaju mjesta u domovima za smještaj studenata, ali ih prodaju za velike pare”.

Iako su studenti tokom konferencije optuženi za neaktivnost, Vasiljević smatra da je problem u tome što akcije visokoškolaca nijesu po volji nadležnima na UCG, zbog čega često nemaju mogućnost da ih izvedu do kraja.

Vasiljević je pohvalio prekid prakse duplog zapošljavanja na UCG.