Promjene na UCG: Razdvaja se Filozofski, integracija tri fakulteta...

Izvor "Vijesti" tvrdi da, kada je u pitanju, razdvajanje Filozofskog fakulteta "osim dupliranja uprava neće biti značajnijih promjena"
175 pregleda 10 komentar(a)
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.07.2015. 12:59h

Senat Univerziteta Crne Gore podržao je na današnjoj sjednici razdvajanje programa, pa će nakon što se o ovom predlogu izjasne Upravni odbor i Vlada Crne Gore, početi pripreme za osnivanje Filološkog fakulteta.

Senat je podržao i predlog da u sastav Medicinskog fakulteta, a kao studijski programi budu Fakultet za primijenjenu fizioterapiju i Farmaceutski fakultet.

Izvor "Vijesti" tvrdi da, kada je u pitanju, razdvajanje Filozofskog fakulteta "osim dupliranja uprava neće biti značajnijih promjena".

"Kako će u sastav Filološkog fakulteta ući jezički programi sa Filozofskog i Institut za medije, mnogo se spekulisalo kako će to da funkcioniše, zbog prostornih poteškoća i slično. Institut za medije ostaje na istoj adresi, odnosno sve ostaje isto, osim što će fakulteti imati zasebna vijeća, uprave, predstavnike studenata...", kazao je jedan od senatora.

On smatra da ove promjene ne mogu biti završene do početka studijske godine.

"Za studente svakako sve ostaje isto", dodao je senator.

Senat je razmatrao Elaborat o opravdanosti organizacione transformacije Filozofskog fakulteta (FF), Instituta za strane jezike i Samostalnog studijskog programa za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku, prema kome bi jezički studijski programi bili objedinjeni u Filološki fakultet.

U Elaboratu, u koji su “Vijesti” imale uvid, među razlozima za reorganizaciju piše i da se “razdvajanjem Filozofskog fakulteta na Filozofski i Filološki poboljšava kvalitet upravljanja institucijom, jer sadašnja strukturalna razuđenost i veličina značajno utiče na efikasnost upravljanja i mogućnost da se kontinuirano i sveobuhvatno prati proces realizacije donesenih odluka”.

Prema predlogu iznešenom u Elaboratu, jezički studijski programi trebalo bi da formiraju Filološki fakultet, dok bi samostalni studijski program za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku bio integrisan u Filozofski.

U Elaboratu se ističe da bi se na ovaj način stvorili uslovi za podizanje kvaliteta nastave i naučno-istraživačkog rada, kao i za kvalitetniju organizaciju nastavnog procesa na ovim fakultetima.

Prvi plan je bio da se Fakultet za primijenjenu fizioterapiju spoji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje.

U Elaboratu o integraciji medicine, farmacije i fizioterapije stoji da se nastava na Fakultetu za primijenjenu fizioterapiju “najvećim dijelom oslonja na gostujuće profesore, što ozbiljno dovodi u pitanje praćenje savremenih saznanja fizioterapijske nauke i postizanje savremenih svjetskih standarda fizioterapeutske struke, koji, između ostalog, podrazumijevaju fizioterapeutsku procjenu, dijagnozu, planiranje, tretman i evaluaciju”. Udruženje fizioterapeuta Crne Gore negodovalo je ranije zbog pominjanja reorganizacije na ovom fakultetu, tražeći od nadležnih na UCG da ta ustanova ostane samostalna jedinica.

Za obje reorganizacije, tvrdi se u elaboratima, nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva.

Bonus video: