Đukanović: Crna Gora je posvećena unapređenju sistema zaštite intelektualne svojine

U saopštnje iz Vlade se navodi da jeGeneralni direktor Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu čestitao je Crnoj Gori na postignutim uspjesima u procesu integracija i na aktivnom članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, i ukazao na komparativne prednosti Crne Gore kao male zemlje
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2015. 16:41h

Crna Gora je posvećena unapređenju sistema zaštite intelektualne svojine kroz dalje unapređenje zakonodavnog okvira i rad na jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta", kazao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

On je danas primio je danas generalnog direktora Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu Frensisa Garija, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

"Đukanović je ukazao na značaj ekspertske podrške WIPO u okviru pregovaračkog poglavlja 7 (intelektualna svojina) pri ispunjavanju četiri završna mjerila", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da je generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu čestitao je Crnoj Gori na postignutim uspjesima u procesu integracija i na aktivnom članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, i ukazao na komparativne prednosti Crne Gore kao male zemlje.

Ocijenjeno je da u narednom periodu Crna Gora i Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu treba aktivno da sarađuju na daljoj promociji intelektualne svojine, ostvarivanju jače saradnje sa univerzitetima u Crnoj Gori i na ekspertsko-finansijskoj podršci za sprovođenje prava intelektualne svojine.

Vujanović: Zaštita prava intelektualne svojine u Crnoj Gori traje više od 130 godina

Crna Gora je posvećena da ispunjava sve obaveze zaštite intelektualne svojine, normativno i sprovođenjem propisa, kao i kroz djelovanje Zavoda za intelektualnu svojinu i drugih državnih organa, kazao je predsjednik Crne Gore, Fillip Vujanović.

On je takođe danas u Podgorici razgovarao sa generalnim direktoom Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu, Frensisom Garijem.

Vujanović je konstatovao da zaštita prava intelektualne svojine u Crnoj Gori traje više od 130 godina, jer su Knjaževina, a kasnije i Kraljevina Crna Gora bile članice Pariske konvencije iz 1883. godine i Bernske konvencije iz 1893. godine.

On je ukazao da je crnogorsko članstvo u Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, kao specijalizovanoj agenciji Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Ženevi, samo kontinuitet državne brige za zaštitu intelektualne svojine.

“Crna Gora je posvećena da normativno i sprovođenjem propisa kao i kroz djelovanje Zavoda za intelektualnu svojinu i drugih državnih organa, ispunjava sve obaveze zaštite intelektualne svojine”, kazao je Vujanović.

Gari je saopštio da je Crna Gora pouzdan član svjetske organizacije za intelektualnu svojinu koja ima 188 članica i da je spreman da nastavi inače sadržajnu saradnju sa Crnom Gorom.

“Njegova posjeta je jasan pokazatelj uvažavanja pozicije Crne Gore u ovoj važnoj oblasti koja se posebno tretira u procesu u evropskim integracijama, koje zahtijevaju izvršenje standarda ove agencije”, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Galerija

Bonus video: