Istraga protiv Sanje Vlahović: Buhalisa nisu zvali iz Tužilaštva i Interpola

Iz Tužilaštva su 17. juna kazali da je policija tražila pomoć Interpola
193 pregleda 23 komentar(a)
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.07.2015. 19:29h

Ni crnogorsko tužilaštvo ni Interpol do juče nijesu kontaktirali direktora Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije, profesora Dimitriosa Buhalisa, u sklopu istrage protiv ministarke nauke Sanje Vlahović.

Buhalis je juče “Vijestima” kazao da ga od septembra prošle godine, kada je dobio informaciju i uporedio svoj i ministarkin rad i utvrdio da je riječ o plagijatu, nije kontaktirao niko iz crnogorskih institucija, ali ni iz Interpola.

Iz Tužilaštva je “Vijestima” 17. juna nezvanično saopšteno da je policija, po njihovom nalogu, zatražila od Interpola da im pomognu da utvrde da li su Vlahovićeva i član Savjeta mladih DPS-a Milan Babović plagirali naučne radove.

Sagovornik “Vijesti” pojasnio je tada da se tužilaštvo na takav korak odlučilo, kako bi brže došli do bitnih činjenica:

“Pomoć Interpola tražili smo kako se ne bi odugovlačilo posredstvom međunarodno pravne pomoći. Na naš zahtjev, policije iz država u kojima su osobe, koje se pominju kao oštećeni, prikupljaju informacije”.

On je pojasnio da su predmeti “Vlahović” i “Babović” objedinjeni.

Buhalis je javno pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations' competitiveness in mo dem tourism”, o čemu su ”Vijesti” ranije pisale.

“Dan” je objavio da je Babovićev magistarski rad prepisan, bez citiranja izvora koje je koristio.

Babović će svoj rad braniti na sudu, jer ga je Petar Martinović tužio zbog povrede autorskog prava i naknade štete.

Uprkos aferi, Komisija Univerziteta “Mediteran” zaključila je u decembru prošle godine da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve.

Profesor Milenko Popović nedavno je zbog takve odluke podnio ostavku u Senatu. Popović je "Vijestima” kazao da i sam “ima apsolutne dokaze da se u slučaju ministarke Vlahović radi o grandioznom plagijatu” koje je htio da predstavi kolegama, ali za to nije dobio priliku.

Bonus video: