UDG nije na listi akreditovanih fakulteta

“Vijesti” su imale uvid u rješenje o akreditaciji Fakulteta za kulturu i turizam UDG-a
1226 pregleda 14 komentar(a)
UDG, Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
UDG, Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.07.2015. 20:04h

U Ministarstvu prosvjete ne znaju da Fakultet za kulturu i turizam (FKT) Univerziteta Donja Gorica (UDG) ima akreditaciju.

Tog Fakulteta nema na listi akreditovanih ustanova objavljenoj na sajtu Ministarstva, uprkos tome što UDG ima rješenje o akreditaciji od prije više od godinu, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Lista je ažurirana 18. juna, a UDG je desetak dana kasnije primao prijave brucoša za upis na FKT. Na pitanja “Vijesti” zašto FKT nije na na listi akreditovanih, koja bi trebalo da predstavlja osnovnu informaciju brucošima da li upisuju “priznati” fakkultet, iz Ministarstva su odgovorili da je na sajtu “objavljena lista ustanova visokog obrazovanja koje imaju i akreditaciju i licencu, za koje je postupak završen do 5. juna 2015. godine”.

Sa UDG su “Vijestima”, međutim, dostavili rješenje o akreditaciji FKT, a koje je donijeto 16. jula 2014. U rješnju koje potpisuje tadašnji predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje Sreten Savićević stoji da je “Savjet odobrio izdavanje sertifikata o akreditaciji FKT i trogodišnjem akademskom studiju kultura i turizam na Univerzitetu Donja Gorica”.

Prema listi Ministarstva prosvjete, akreditovano je devet fakulteta UDG-a.

Akreditaciju imaju fakulteti i samostalni studijski programi Univerziteta Crne Gore, šest jedinica “Mediterana”, devet samostalnih privatnih fakulteta i državni za crnogorski jezik i književnost.

FKT je ove godine planirao da upiše 40 studenata.

Školarina na UDG iznosi 1.500 eura, a studenti je mogu platiti u više rata. Dobitnici diplome “Luča” imaju besplatnu školarinu.

Na listi nema ni fakulteta “Mediteran”

I odjeljenja fakulteta za turizam, vizuelne umjetnosti i strane jezike “Mediteran” u Bijelom Polju nijesu na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova. Na tim fakultetima u junu je oglašen konkurs za upis ukupno 150 studenata. “Vijestima” sa “Mediterana” nije pojašnjeno zbog čega isturenih odjeljenja u Bijelom Polju nema na listi akreditovanih ustanova. U rješenju o petogodišnjoj reakreditaciji fakulteta i programa Univerziteta “Mediteran” iz 2013. godine, koju je takođe potpisao Savićević, ne pominju se isturena odjeljenja. Na “Mediteranu” školarine iznose od 1.200 do 1.600 eura, a ne plaćaju ih dobitnici diplome “Luča”, pobjednici Državnog takmičenja u znanju, lica sa invaliditetom...

Bonus video: