Fond za manjine nastavlja da krši odluke Upravnog suda

Upravni sud juče je poništio dvije odluke Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava o raspodjeli sredstava za prošlu godinu u iznosu većem od 740 hiljada eura
67 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Građanska alijansa
Zoran Vujičić, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 01.07.2015. 13:05h

Fond za manjine nastavlja da krši odluke Upravnog suda, raspisuje konkurse i dijeli sredstva, upozorili su iz Građanske alijanse (GA), navodeći da je potrebno zakazati kontrolno saslušanje povodom nepoštovanja odluka tog suda.

Upravni sud juče je poništio dvije odluke Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava o raspodjeli sredstava za prošlu godinu u iznosu većem od 740 hiljada eura.

U saopštenju GA se podsjeća da Upravni sud već treći put presudama poništava odluke Fonda za manjine o raspodjeli sredstava po raspisanim konkursima.

“Međutim, nikakve radnje po odluci suda Fond nije preduzimao, već ih u kontinuitetu krši i raspisuje nove konkurse i raspodjeljuje sredstva”, navodi se u saopštenju.

Koordinator programa vladavine prava te nevladine organizacije (NVO), Zoran Vujičić, ukazao je na to da Fond godinama donosi iste odluke, iako praksa Upravnog suda upućuje na to da je neophodno ispoštovati preporuke Državne revizorske institucije, Evropske komisije i drugih međunarodnih i domaćih subjekata, koji su ukazivali na probleme u funkcionisanju Fonda.

Vujučić je ocijenio da Fond za takav nezakonit rad i dalje ima, kako je naveo, previše podržavaoca.

“GA će nastaviti snažno da podržava demokratizaciju Fonda, jer smo uvjereni da je samo zakonit rad te institucije u interesu pripadnika manjinskih naroda i cijelog društva”, poručio je Vujičić.

On je podsjetio da su u prethodnom periodu o nepoštovanju presuda Upravnog suda javnost obavještavale političke partije, NVO sektor i brojne druge institucije i da je, kako je dodao Vujičić, najsvježiji primjer odluka Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost da ne ispoštuje odluku Upravnog suda kada je u pitanju cijena rominga za mobilne operatere.

“Takva praksa mora zabrinuti i natjerati na akciju, pa u tom smislu pozivamo skupštinski Odbor za pravosuđe da zakaže kontrolno saslušanje na tu temu”, navodi se u saopštenju GA.

Oni pozivaju i sve one koji imaju izvršni nalog Upravnog suda da se zbog neizvršavanja presude obrate Ombudsmanu koji je nadležan za neizvršavanje sudskih presuda, kao i Sudski savjet da zakaže sjednicu i razmotri posljedice takvog stanja i odnosa ostalih grana vlasti prema njima.

U GA smtaraju da je Upravni sud primjer kako se sudi po zakonu i da on u kontinuitetu pokazuje dobre rezultate u radu, a koji je, kako su naveli, postupanjem Vlade, državnih organa i lokalnih samouprava potpuno marginalizovan.

“Nažalost, u poziciji smo da pričamo o stvarima oko kojih ne smije biti dileme i diskusije – presude Upravnog suda moraju se poštovati, a to do sada u Crnoj Gori nije bio slučaj”, poručio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, zanemarivanjem presuda, neizvršavanjem odluka i neuklanjanjem pravnih posljedica nelegalnog rada državnih organa i institucija, čini se da Vlada Crne Gore šalje poruku da Upravni sud nije potreban državi i da je taj sud samo statista u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Vujičić smatra da takav odnos najprije preporučuje ukidanje sudskih instanci u Crnoj Gori, jer su dosadašnje presude prečesto ostajale neizvršene.

“Pravi se još veća šteta i ostvaruje kontraefekat, jer se svi oni identifikovani kao odgovorni u kršenju upravnih postupaka, koje često upućuju i na krivičnu odgovornost takvim postupanjem, ohrabruju i nastavljuju sa svojim angažmanima i štetnim činjenjem”, navodi se u saopštenju.

Iz GA su podsjetili da je Upravni sud, kada je riječ o konkretnom nepoštovanju odluka njegovih odluka, poništio odluku o imenovanju Operativnog tima Partnerstva otvorenih vlada i naveli da poništavanje tog akta ima za pravnu posljedicu poništavanje svih radnji koje je takav akt proizveo.

Vujičić je objasnio da to znači da više nema Operativnog tima, niti radnji koje su preduzete od njegove strane.

“Međutim, Vlada Crne Gore ne reaguje po presudi Upravnog suda kojom je poništena odluka i imenovanju Operativnog tima Partnerstva otvorenih vlada, a na sajtu Vlade još uvijek se nalazi materijal koji je posljedica rada ovako formiranog tima koji nema legalitet”, naveo je Vujičić.

Prema njegovim riječima, još uvijek su u pravnom vakuumu kada je u pitanju funkcionisanje i rad tog tima, jer se Vlada na posljednjoj sjednici nije oglasila povodom ovog slučaja, niti predložila Odluku o formiranju novog tima.

“A odgovorna osoba za takvo grubo kršenje procedura još uvijek je na vrlo visokom mjestu u Vladi, odakle prijeti da će svojim postupanjem bez sankcija nastaviti da urušava ugled Vlade i državne organe uvodi u nelegalne radnje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: