NVO pisale Junkeru: Popović blati hrabre i ne zaslužuje novac

Neshvatljivo je da se novac iz evropskih fondova za promociju ženskih prava dodjeljuje čovjeku koji ih je kršio, ocijenili iz NVO
73 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.06.2015. 16:48h

Ukupno 52 NVO iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije zatražile su juče od Evropske komisije (EK) da povuče odluku o dodjeli novca Vladimiru-Bebi Popoviću za projekat “Ženska vlada zapadnog Balkana”.

U protesnom pismu upućenom predsjedniku EK Žan Klod Junkeru, NVO su istakle da je Popović “direktno promovisao nedostojnu kampanju protiv hrabre aktivistkinje civilnog društva Vanje Ćalović, ali indirektno i protiv drugih... koji su kritički orijentisani prema crnogorskim vlastima”.

“Tražimo od EK da povuče odluku o dodjeli pomenutog granta i obustavi dalju saradnju i finansiranje organizacija koje u svojim redovima imaju ljude koji sprovode rodnu diskriminaciju i ne poštuju ljudska prava”, piše u pismu, iza kojeg, između ostalih, stoje NVO Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Crnogorski ženski lobi iz Crne Gore, Autonomni ženski centar i Žene protiv nasilja iz Srbije, B.a.b.e, Građanski odbor za ljudska prava iz Hrvatske, Open Gate/La strada iz Makedonije, Cultural Association TAXI ART iz slovenije...

Ocijenili su da je neshvatljivo da se novac iz evropskih fondova za promociju ženskih prava dodjeljuje organizaciji čovjeka koji je javno izjavio da je distribuirao video kojim se ozbiljno namjerava naškoditi integritetu jedne žene.

“Sama kampanja protiv Ćalovićeve bila je perfidna i nemilosrdna, zasnovana na rodnoj diskriminaciji, s ciljem da uništi ne samo njen profesionalni integritet, već i lični ugled i sposobnost da vodi normalan život u svojoj zajednici”.

Ćalovićeva je optužila Popovića da je na internetu postavio snimak, o kojem je potom nedjeljama pisao tabloid “Informer”, uprkos sudskim zabranama.

On je zbog toga tužio, a Ćalovićeva je nepravosnažno osuđena da mu je “povrijedila čast, ugled i dostojanstvo”.

“Vijesti” su ranije objavile da je Popovićev Institut za javnu politiku, kao lider projekta, dobio 127,5 hiljada eura. Iz Instituta su tada ocijenili da je projekat ocijenjen kao jedan od najbolja 23 na nivou EU.

Bonus video: