Beba Popović i evropski grant za promociju prava žena u Crnoj Gori

Iz Evropske komisije objašnjavaju za Monitor zašto su dodijelili grant za zašštitu prava žena čovjeku optuženom da je dio hajke na jednu ženu
83 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.06.2015. 14:47h

Mjesecima se domaća i strana javnost zgražavala nad najprizemnijom, vulgarnom šikanom nad direktoricom MANS-a Vanjom Ćalović. Ona je više puta kazala da je za narečenu kampanju zadužen Đukanovićev i Vučićev spin doktor, prvi čovjek nevladine organizacije Institut za javnu politiku Vladimir Beba Popović.

Iako je sud (Đukanovićeve države) u prvostepenoj presudi osudio Ćalovićevu da je ukaljala ugled Popovića, ostaće upamćene njegove riječi da je on lično sporne snimke sa zadovoljstvom dijelio svima, da bi, tako je govorio, pokazao pravo lice Ćalovićeve. Taj čovjek sada je – od Evropske unije dobio 127.500 eura vrijedan grant: za promociju ženskih prava, uloge žene u društvu i na pozicijama gdje se donose odluke!

Riječ je o projektu Ženska vlada Zapadnog Balkana koji, sa partnerima iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, zadužuje Popović. Konkurs je realizovalo Ministarstvo kulture Crne Gore na čijem je čelu pjesnik i depeesovac Pavle Goranović.

Popović je, vrijedi ovdje podsjetiti, nedavno organizovao još jedan projekat za koji mu je i finansijski pomognuto iz budžeta. Riječ je o "medijskoj" konferenciji Riječ, slika, neprijatelj koja je održana uz direktnu podršku Vlade - Ministarstva kulture i bivšeg ministra Branislava Mićunovića i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Suada Numanovića, ali i režimu bliskih medija i medijskih organizacija.

Iako je svrha konferencije predstavljena umiveno – odgovornost, sloboda medija i slično - suština je bila samo jedna: da se, svim raspoloživim sredstvima, udari na nezavisne crnogorske medije, kritički nastrojene intelektualce i nepodesne predstavnike NVO.

I tu se Popović istakao u oblasti promocije prava: obezbjeđenje pomenute Konferencije sa ulaza je vratilo dopisnicu nekoliko regionalnih medija, Sonju Radošević. Tom prilikom, član obezbjeđenja skupa zbog njenog insistiranja da joj se objasni zbog čega ne može da izvještava sa događaja, zatvorio ju je u kabinet i zvao policiju! Kazala je kasnije medijima: "Poveo me je u sobu i pitao zašto pravim probleme. Rekla sam mu da nema prava da me tu drži, da sam ja novinar i pokušala sam da izađem. On je međutim stao ispred mene i pozvao nekog telefonom. Pitao je da li je to CB Podgorica… Bila sam šokirana, jer mi se ovo za 25 godina, koliko se bavim novinarstvom nije dogodilo".

Iz Instituta za javnu politiku kažu da je dobijeni novac rezultata kvalitetnog rada, a kritike na taj račun doživljavaju kao osvetoljubivost i zavist.

Monitor je Evropskoj komisiji uputio pitanja o tome kako je moguće da je nevladina organizacija sa opisanim renomeom, čiji prvi čovjek vodi besprizornu kampanju protiv jedne javno istaknute žene, dobila grant za zaštitu prava žena, te kakva se time poruka šalje.

Izvršna agencija za obrazovanje, audio-vizuelnu djelatnost i kulturu Evropske komisije (EACEA) odgovorila nam je: „Svi projekti su ocijenjeni na osnovu ispunjavanja uslova i kriterijuma sadržanih u programskom vodiču, uz podršku nezavisnih eksperata. Nevladine organizacije iz Crne Gore su mogle učestvovati budući da je Crna Gora dio programa Evropa za građane...“

Opširnije čitajte u novom broju nedjeljnika Monitor

Bonus video: