Ulaganje u održivost dovodi ekološki osviještene turiste i smanjuje troškove

"Prelaskom na održivi način poslovanja, ta industrija može imati značajne koristi od novih vidova finansiranja u oblasti energetrskih inovacija i ispuniti savremene korporativne i ciljeve društvene odgovornosti“
1 komentar(a)
Jelena Janjušević, Foto: Privatna arhiva
Jelena Janjušević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.06.2015. 13:09h

Ulaganjem u održivost, ugostiteljska industrija ne samo da povećava svoju konkurentnost i vidljivost na novim tržistima - među ekološki osviještenim turistima, već i značajno smanjuje svoje operativne troškove i troškove održavanja, te povećava svoju energetsku nezavisnost i efikasnost, kazala je direktorica Centra za održivi razvoj Jelena Janjušević, na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Nici.

Crnogorski Centar za održivi razvoj predstavio je na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Nici održanoj u okviru Konvencije inovativnih gradova 2015, projekat „Ka nisko karbonskom turizmu“, vrijedan 3,9 miliona dolara i prvi te vrste u ovom dijelu Evrope.

"Prelaskom na održivi način poslovanja, ta industrija može imati značajne koristi od novih vidova finansiranja u oblasti energetrskih inovacija i ispuniti savremene korporativne i ciljeve društvene odgovornosti“, rekla je Janjušević.

Međunarodna konferencija organizovana je u okviru Evropskog projekta neZEH (gotovo nula energetski hoteli), pod programom Inteligentna energija za Evropu, i bila je dobra prilika da se projekat ‘Ka nisko karbonskom turizmu’ predstavi profesionalcima iz oblasti energetske efikasnosti, kreatorima politika EU, predstavnicima Evropskih hotelijera, predstavnicima regionalnih vlasti i drugim zainteresovanim stranama, s ciljem aktivne razmijene iskustava i sagledavanja izazova i mogućnosti za energetske inovacije - kao sredstva za poboljšanje održivosti i konkurentnosti u ugostiteljstvu.

Konzorcijum neZEH, sastavljen od evropskih energetskih i turističkih institucija, pozvao je petnaest hiljada hotelijera, da svoje hotele prijave u pilot-projekat koji im omogućava da postanu gotovo nula energetski hoteli (Nearly Zero Energy Hotels – neZEH). Riječ je o inicijativi koja je počela 2013. a sprovodi se u sedam evropskih zemalja (Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Rumuniji, Španiji, Švedskoj i Hrvatskoj).

"Cilj ovog projekta je podsticanje manjih i srednjih poduzeća u hotelskom sektoru na neZEH renovacije. Projekat se finansira sredstvima EU u okviru programa Inteligentna energija“, saopšteno je iz Centra za održivi razvoj.

Gotovo nula energetski standard odnosi se na zgrade vrlo visoke energetske efikasnosti koje svoje vrlo male (ili gotovo nula) potrebe za energijom, u velikoj mjeri podmiruju energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora– i to uglavnom onih koji se nalaze na lokaciji ili u blizini.

Kako zgrade troše 40 odsto ukupne energije i emituju 36 odsto gasova staklene baste u Evropi, one su i najveći potencijal za smanjenje potrošnje energije. Za jedan manji ili srednji hotel to može značiti smanjenje operativnih troškova za čak 70 odsto.

Pojašnjeno je da takav hotel troši vrlo malo energije za grijanje, hlađenje, rasvjetu i pripremu tople vode.

"Usmjerenost na zaštitu okoline i održivost je glavni preduslov za postizanje statusa gotovo nula energetskog hotela. To znači promjenu ponašanja osoblja i klijenata koji će, npr. odvajati otpad, racionalno koristiti vodu i brinuti se o čistoći okoline i zdravlju zajednice. NeZEH standard i uključivanje u mrežu, osim ušteda, omogućava hotelijerima pristup novom tržišnom segmentu pojedinaca i firmi usmjerenih na održivost, postizanje prednosti i jedinstvenosti na tržištu s jakom konkurencijom, povećanje kvaliteta usluge, kao i stvaranje boljeg imidža, a sve u stilu života u 21. vijeku“, saopšteno je iz Centra.

Inovativni grad je jedna od glavnih evropskih manifestacija u oblasti pametnih i održivih gradova. Ta konferencija je međunarodni akcelerator rasta koja svoj profil gradi na uspješnom povezivanju biznisa, inovativnih ideja i inicijativa, i stvaranju i razvoju poslovnih ekosistema za sprovođenje projekata.

Bonus video: